ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Πέντε ναυτικοί κρατούνται όμηροι από έναν «αυτονομιστή» μαχητή της Μπιάφρας

Νιγηρία: Πέντε ναυτικοί κρατούνται όμηροι από έναν «αυτονομιστή» μαχητή της Μπιάφρας

Πέντε ναυτικοί κρατούνται όμηροι μετά την πειρατεία που εκδηλώθηκε στο πλοίο τους, ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων, στα ανοιχτά της Νιγηρίας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη (4/2) οι αρχές της χώρας.

Το πλοίο Leon Dias δέχτηκε επίθεση στις 29 Ιανουαρίου, ενώ έπλεε στα ανοιχτά του Μπρας. Οι δράστες το εγκατέλειψαν δύο ημέρες αργότερα, παίρνοντας όμως μαζί τους δύο Φιλιππινέζους, δύο Ρώσους και έναν Γεωργιανό.

Την ευθύνη για την απαγωγή των ναυτικών ανέλαβε ένας πρώην αυτονομιστής μαχητής, γνωστός με το όνομα "Στρατηγός Μπεν", ο οποίος ζητά την απελευθέρωση του αυτονομιστή ηγέτη της Μπιάφρας, Νάμντι Κάνου. Ο τελευταίος κρατείται από τον Οκτώβριο και πρόκειται να δικαστεί με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Σύμφωνα ωστόσο με ειδικούς στις περιπτώσεις πειρατείας, αυτού του είδους οι επιθέσεις στη νότια Νιγηρία συνήθως δεν συνδέονται με το αυτονομιστικό κίνημα της Μπιάφρας αλλά με ακτιβιστές του Δέλτα του Νίγηρα οι οποίοι ζητούν την δικαιότερη κατανομή των εσόδων από τα πετρέλαια της περιοχής.

mt leon dias ship

"Είναι πιθανόν η επίθεση στο Leon Dias να έγινε από πρώην ακτιβιστές του Δέλτα του Νίγηρα. Είναι πραγματικά απίθανο να συνδέονται αυτοί με τους αυτονομιστές της Μπιάφρας", είπε ο Ντιρκ Στέφεν της εταιρείας Risk Intelligence της Δανίας.

Ο Στέφεν είπε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την καταβολή λύτρων και αυτό μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Ένας εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών της Νιγηρίας είπε ότι το Leon Dias έχει πλέον φύγει από την περιοχή και βρίσκεται στα χωρικά ύδατα του Μπενίν.

Σχετικές ειδήσεις