ΚΟΣΜΟΣ

Νέο Μυστήριο: Εκλάπη το κρανίο του Σαίξπηρ από τον τάφο του;

Νέο Μυστήριο: Εκλάπη το κρανίο του Σαίξπηρ από τον τάφο του;

Σημάδια σύλησης στο τάφοτου κορυφαίου δραματουργού οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το κρανίο του έχει αφαιρεθεί

«Καταραμένος να ΄ναι όποιος μετακινεί τα κόκαλά μου», αναγράφεται στον τάφο του Σαίξπηρ, κάτι το οποίο όπως φαίνεται δεν φόβισε αρκετά αυτούς που επιχείρησαν να μετακινήσουν τα οστά του.

Μια υπόγεια έρευνα μέσω ψηφιακής σάρωσης, έδειξε «μια περίεργη διαταραχή στην άκρη της κεφαλής του τάφου». Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την ιστορία πως το κρανίο είχε κλαπεί από κυνηγούς τροπαίων το 1794. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στις 3 Μαΐου 1616.

Ο αρχαιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Κέβιν Κολς υποστηρίζει ότι τα ευρήματα δεν ήταν εκείνα που οι επιστήμονες περίμεναν. «Διαπιστώσαμε κάτι πολύ περίεργο στο σημείο όπου θα έπρεπε να βρισκόταν το κρανίο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτι παράξενο συνέβαινε. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ταφή είχε διαταραχθεί, κάποιοι είχαν βγάλει έξω τα οστά και μετά τα είχαν τοποθετήσει εκ νέου μέσα στον τάφο» αναφέρει.

Τα ευρήματα βαθαίνουν το μυστήριο γύρω από τον τάφο του Σαίξπηρ. Στην ταφόπλακα δεν αναγράφεται το όνομα του βάρδου παρά μόνο μια «έμμετρη κατάρα»: «Φίλε μου, για την αγάπη του Ιησού, συγκρατήσου, μη σκάψεις τη σκόνη που είναι εδώ κλεισμένη. Ευλογημένος να είναι αυτός που θα λυπηθεί αυτές τις πέτρες. Και καταραμένος εκείνος που θα μετακινήσει τα κόκαλά μου».

Στην προσπάθειά τους να βρουν το κρανίο οι αρχαιολόγοι καταπιάστηκαν και με έναν άλλο παλιό μύθο που αναφέρει ότι είναι κρυμμένο σε μια σφραγισμένη κρύπτη σε μια άλλη εκκλησία που απέχει 24 χιλιόμετρα. Εξετάζοντας όμως αυτό το κρανίο διαπίστωσαν ότι ανήκε σε γυναίκα, ηλικίας περίπου 70 ετών.

Η ιστορία του «χαμένου κρανίου» του Σαίξπηρ είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά στο περιοδικό The Argosy το 1879. Ο συντάκτης εκείνου του άρθρου υποδείκνυε ως υπεύθυνους τους κυνηγούς τροπαίων του 18ου αιώνα, σε μια περίοδο που η τυμβωρυχία ήταν συνηθισμένη πρακτική.

Τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ντοκιμαντέρ του Channel 4, το Σάββατο (26/03) με αφορμή την 400η επέτειο από τον θάνατο του σημαντικότερου δραματουργού παγκοσμίως.

Σχετικές ειδήσεις