ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» από τις ΗΠΑ: Προειδοποιούν για επιθέσεις σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας

«Καμπανάκι» από τις ΗΠΑ: Προειδοποιούν για επιθέσεις σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας

Σε επείγον μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία οι Αμερικανοί καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία προειδοποίησε τους πολίτες της λόγω «σοβαρών απειλών» για επιθέσεις εναντίον των τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, πόλη η οποία ήδη επλήγη από επίθεση αυτοκτονίας στις 19 Μαρτίου, και στο παραθαλάσσιο θέρετρο Αττάλεια, στο νότο.

«Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία ενημερώνει τους αμερικανούς πολίτες ότι υπάρχουν αξιόπιστες απειλές για επιθέσεις εναντίον τουριστικών περιοχών, κυρίως σε πλατείες και προκυμαίες στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια», ανακοίνωσε η πρεσβεία σε «έκτακτο μήνυμα» που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της και απέστειλε ηλεκτρονικά στους πολίτες της στην Τουρκία.

«Παράκληση να βρίσκεστε στη μέγιστη επιφυλακή, αν είστε κοντά σε αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε το μήνυμα.

Το βράδυ της Παρασκευής (08/04), το Ισραήλ εξέδωσε παρόμοιο μήνυμα προς τους πολίτες του που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Τουρκία, προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω του «άμεσου κινδύνου» επιθέσεων.

Η Τουρκία τελεί εδώ και μήνες σε κατάσταση συναγερμού, η οποία έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω του πρωτοφανούς κύματος επιθέσεων που οι αρχές αποδίδουν στο ΙΚ ή τις συνδέουν με την επανέναρξη της κουρδικής σύγκρουσης.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θεωρείται ύποπτη για επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο τουρκικό έδαφος από το καλοκαίρι. Η πλέον πολύνεκρη μεταξύ αυτών έγινε από δύο καμικάζι στις 10 Οκτωβρίου έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, οι οποίοι μετείχαν σε φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα.

Η Τουρκία, η οποία επί μακρόν θεωρείτο ύποπτη για επίδειξη «επιείκειας» απέναντι στις ριζοσπαστικές οργανώσεις ανταρτών, εχθρικών στο καθεστώς της Δαμασκού, εντάχθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στον διεθνή συνασπισμό καταπολέμησης των τζιχαντιστών και αυξάνει τις συλλήψεις σε κύκλους τζιχαντιστών.

Σχετικές ειδήσεις