Ιράν: Το 2017 οι επόμενες εκλογές, ξανά υποψήφιος ο Ροχανί

Ιράν: Το 2017 οι επόμενες εκλογές, ξανά υποψήφιος ο Ροχανί

Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 19 Μαΐου 2017, ανακοίνωσε σήμερα το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, μια ψηφοφορία στην οποία ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ένας μετριοπαθής ιερωμένος, αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη και τελευταία θητεία, όπως επιτρέπει το Σύνταγμα.

Ο Ροχανί εξελέγη στον πρώτο γύρο το 2013 για τέσσερα χρόνια. Με την στήριξη του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο Ροχανί διεξήγαγε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 σε μια ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Η συμφωνία αυτή επέτρεψε την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της χώρας να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε μη στρατιωτική χρήση και να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της συμφωνίας αργούν, κυρίως λόγω της διστακτικότητας των μεγάλων διεθνών τραπεζών να επιστρέψουν στο Ιράν φοβούμενες αντίποινα των ΗΠΑ που διατηρούν οικονομικές κυρώσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Απέναντι συνεπώς στην έλλειψη απτών αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη μιας οικονομίας σε τέλμα (λιγότερο από 1% ανάπτυξη, 11% ανεργία) ο πρόεδρος Ροχανί επικρίνεται όλο και περισσότερο από το στρατόπεδο των συντηρητικών το οποίο δεν έχει ορίσει ακόμη τον υποψήφιό του.

Το ισχυρό Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, του οποίου 10 από τα 12 μέλη έχουν διοριστεί από τον Χαμενεΐ, έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας επί των υποψηφιοτήτων σε όλες τις εκλογές στο Ιράν.
Παρότι εξελέγη με καθολική ψηφοφορία και εκπροσωπεί τη χώρα στη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν μπορεί να δρα παρά στο πλαίσιο των μεγάλων πολιτικών γραμμών που έχει ορίζει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης.

Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι έχουν επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία.