Λονδίνο: Απεργία στο μετρό - Ταλαιπωρία για εκατομμύρια πολίτες

Λονδίνο: Απεργία στο μετρό - Ταλαιπωρία για εκατομμύρια πολίτες

«Παρέλυσε» από το βράδυ της Κυριακής (08/01) το παλαιότερο μετρό του κόσμου, αυτό του Λονδίνου.

Προβλήματα με τις μετακινήσεις τους αντιμετωπίζουν σήμερα Δευτέρα, εκατομμύρια Λονδρέζοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν το μετρό για να κυκλοφορήσουν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο λόγος; Η απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων εργαζομένων στο μετρό, οι οποίοι εδώ και μήνες βρίσκονται σε διένεξη με τη διεύθυνση του μετρό Transport of London (TFL), η οποία αφορά την κατάργηση θέσεων και εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς, η οποία προβλέπεται στο πλαίσιο ενός εκσυγχρονισμού του δικτύου.

Η πλειονότητα των σταθμών της ζώνης 1 του κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας θα παραμείνουν κλειστοί, ενώ μόνον ορισμένοι συρμοί αναμένεται να κυκλοφορήσουν σήμερα, πριν από μια επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς, η οποία αναμένεται για αύριο, Τρίτη, το πρωί.

Για τις μετακινήσεις τους, όσοι δεν μπορούσαν να εργαστούν εξ αποστάσεως ή να μείνουν απλώς στα σπίτια τους, αναγκάστηκαν να στραφούν στη χρήση των λεωφορείων, του ποδηλάτου ή του αυτοκινήτου τους, προκαλώντας πολλά μποτιλιαρίσματα γύρω και εντός της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι έως και 4,8 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό του Λονδίνου.

Οι απεργοί καταγγέλλουν κυρίως την κατάργηση εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς του μετρό και την αντικατάστασή τους από αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

Σύμφωνα με τα δύο συνδικάτα που ζήτησαν την πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης, περισσότερες από 800 θέσεις «που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια στους σταθμούς» περικόπηκαν, την ώρα που οι δεσμεύσεις που έγιναν για νέους διορισμούς δεν ήταν επαρκείς.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλές κινητοποιήσεις έχουν ήδη γίνει από το 2014 εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες άρχισε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον.

Στη διένεξη αυτή ενεπλάκη και ο διάδοχός του στη δημαρχία, ο Σαντίκ Καν, που ανήκει στο Κόμμα των Εργατικών, ο οποίος χαρακτήρισε την απεργιακή αυτή κινητοποίηση εντελώς ανώφελη και εξέφρασε τη λύπη του που «θα κάνει να υποφέρουν εκατομμύρια Λονδρέζοι».

Κινητοποιήσεις είναι πιθανο να πραγματοποιηθούν και αύριο, Τρίτη, την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθώς οι εργαζόμενοι της Southern Railways, της εταιρείας που συνδέει το Λονδίνο με τη νοτιοανατολική Αγγλία κάλεσαν σε νέα απεργία σε διαμαρτυρία για τη βούληση της διεύθυνσης να εμπιστευτεί μόνον στους οδηγούς το κλείσιμο των θυρών των συρμών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, χιλιάδες μέλη του ιπτάμενου προσωπικού της British Airways αναμένεται να προχωρήσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη σε μια κινητοποίηση λόγω διένεξης που αφορά τις αποδοχές των νεοδιορισθέντων από το 2010.