ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση αν η Ελλάδα δεν εκδώσει τους «οκτώ»

New York Times: Η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση αν η Ελλάδα δεν εκδώσει τους «οκτώ»

Για κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κάνουν λόγο οι New York Timesσε άρθρο τους υπό τον τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα ανταλλάσσουν αιχμές στη διαμάχη τους για τα νησιά».

Στο άρθρο αναφέρεται η απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο, η «επίσκεψη» του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ίμια καθώς και η ρίψη στεφάνου από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Η διαμάχη είναι η πιο έντονη που έχει γίνει δημόσια από την κρίση των Ιμίων το 1996», σημειώνει η εφημερίδα.

Αναλυτές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι οι προκλήσεις από τη μεριά της Τουρκίας έρχονται ως απάντηση στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών ενώ τονίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η Άγκυρα έχει απειλήσει την Αθήνα ότι η απόφαση για τους οκτώ στρατιωτικούς θα έχει επιπτώσεις στην μεταξύ τους συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο Sinan Ulgen, Τούρκος καθηγητής στο Carnegie Europe, υποστηρίζει ότι αυτή η διαμάχη δεν θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση. «Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις, γιατί η ένταση σημειώνεται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή για το Κυπριακό» δήλωσε ο Τούρκος καθηγητής.

Ο Soner Cagaptay, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute τονίζει ότι «εάν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των "οκτώ", τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και αυτό θα μπορούσε να αφορά το Κυπριακό, το προσφυγικό, αλλά και την στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο».

«Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Δηλώσαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» ανέφερε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, που αρνήθηκε να συνδέσει την απόφαση αυτή με την ένταση στο Αιγαίο.

Σχετικές ειδήσεις