ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση – Μαζικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στα Ίμια μία ημέρα μετά τη θλιβερή επέτειο

Νέα πρόκληση – Μαζικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στα Ίμια μία ημέρα μετά τη θλιβερή επέτειο

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία, με πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Κλιμακούμενη βαίνει η τουρκική προκλητικότητα, με αυξανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Σήμερα, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, λίγη ώρα μετά τη ρίψη στεφάνου στα Ίμια, από ελικόπτερο, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τουρκικά μαχητικά παραβίασαν 8 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Για περίπου 40 λεπτά τα δυο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο.

Άμεσα, σηκώθηκαν ελληνικά μαχητικά που προχώρησαν σε αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπερπτήσεις στα Ίμια έγιναν στις 7.43, 7.57, 7.59, 8.24, 8.25 και 8.28 και πάνω από την Καλόλιμνο στις 8.27 και στις 8.41.

Υπενθυμίζεται ότι και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου τρία τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 19 παραβιάσεις πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, δύο από τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό και ένα μεμονωμένο, προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Μία μέρα, νωρίτερα, στις 29 Ιανουαρίου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία, σημειώθηκε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στα Ίμια.

Η Τουρκική πυραυλάκατος «Μελτέμ» λίγο μετά τις 11 το πρωί αφού παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια. Μάλιστα, συνοδευόταν από δύο πλοία ανορθόδοξου πολέμου με Τούρκους πεζοναύτες.

Στην περιοχή έσπευσε η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός» και δια ασυρμάτου ζήτησε από την τουρκική πυραυλάκατο να αποχωρήσει από την περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις