ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο κύριος αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι (Pics+Vids)

Ρωσία: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο κύριος αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι (Pics+Vids)

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σήμερα (27/3) σε φυλάκιση 15 ημερών την επομένη μεγάλων διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς των ελίτ στη Μόσχα, στη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές.

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε πρόστιμο 20.000 ρουβλίων (περίπου 325 ευρώ) για τη διοργάνωση μιας διαδήλωσης που δεν είχε λάβει άδεια και σε φυλάκιση 15 ημερών για ανυπακοή κατά τη σύλληψή του, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου Τβερσκόι της Μόσχας.

58d8f146c36188695e8b45b5

Ο υπ' αριθμόν ένα αντίπαλος του Κρεμλίνου οδηγήθηκε στο δικαστήριο Τβέρσκοϊ, στο κέντρο της Μόσχας, παρουσία δημοσιογράφων και περίπου είκοσι οπαδών του. «Θα έρθει η στιγμή που θα τους δικάσουμε εμείς (έντιμα αυτή τη φορά)», έγραψε ο αντιπολιτευόμενος στο Twitter αναφορικά με τις ρωσικές αρχές.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν μεταξύ των οργανωτών της κινητοποίησης κατά της διαφθοράς των ελίτ, στην οποία συμμετείχαν χθες Κυριακή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα. Συνελήφθη μόλις άρχισε η συγκέντρωση στη Μόσχα και πέρασε τη νύκτα κρατούμενος.

Μπλόγκερ κατά της διαφθοράς ο οποίος σχεδιάζει να διεκδικήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές του 2018, ο Ναβάλνι δικάζεται επειδή απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση που οδήγησε σε διατάραξη της δημόσιας τάξης.

58d8528ec36188c3028b4648

Το κίνημα αμφισβήτησης της Κυριακής χαρακτηρίσθηκε από δυο καινούρια στοιχεία: οι διαδηλώσεις ήταν πολυάριθμες σε πόλεις της επαρχίας που είναι συνήθως ήρεμες και η μέση ηλικία των διαδηλωτών ήταν σημαντικά χαμηλότερη, καθώς με τους «ιστορικούς» αντιπάλους του Κρεμλίνου ενώθηκαν μαθητές Λυκείου που γεννήθηκαν στις αρχές του αιώνα και δεν έχουν γνωρίσει πρόεδρο άλλον από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εκτός από τον Ναβάλνι, τουλάχιστον 1.030 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των αρχών, σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαδηλώσεων και ανέφερε επίσης δεκάδες συλλήψεις στην επαρχία.

Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των συλληφθέντων απελευθερώθηκαν μέσα στη νύκτα. Τουλάχιστον 120 πρόσωπα παρέμεναν κρατούμενα από την αστυνομία σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ΕΕ ζήτησε σήμερα να απελευθερωθούν «χωρίς καθυστέρηση οι ειρηνικοί διαδηλωτές» που συνελήφθησαν και κάλεσε τις ρωσικές αρχές «να σεβαστούν πλήρως τις διεθνείς δεσμεύσεις τους» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την καταστολή των διαδηλώσεων αυτών χαρακτηρίζοντάς την «προσβολή θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters