ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Άρχισε η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων από την έναρξη του πολέμου

Ουκρανία: Άρχισε η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων από την έναρξη του πολέμου

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Κιέβου και των αποσχιστικών δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας άρχισε σήμερα (27/12) κοντά στο σημείο ελέγχου «Μαγιόρσκ» στην περιοχή Γκορλίφκα της Ουκρανίας.

Την ανταλλαγή αιχμαλώτων επιβεβαίωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο, ανταποκριτής του οποίου παρακολουθεί τη διαδικασία, μαζί με πλήθος δημοσιογράφων. Στην διαδικασία της ανταλλαγής αιχμαλώτων συμμετείχαν, εκτός από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων μερών, εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κιέβου Βίκτορ Μεντβεντσούκ, η ανταλλαγή αιχμαλώτων θα διαρκέσει μερικές ώρες. «Νομίζω ότι η διαδικασία ανταλλαγής θα διαρκέσει από δύο έως τέσσερις ώρες, καθώς τα άτομα είναι πολλά, περισσότερα από 300, και πρέπει να γίνει έλεγχος των σχετικών εγγράφων», δήλωσε ο Μεντβεντσούκ.

Πριν αρχίσει η ανταλλαγή των αιχμαλώτων είχε προηγηθεί η διαδικασία ελέγχου των σχετικών καταλόγων. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί με βάση την αντιστοιχία «306 με 74», αλλά δεν είχε διευκρινιστεί ο αριθμός των αιχμαλώτων οι οποίοι θα ανταλλαγούν. Ωστόσο νωρίτερα ο Μεντβεντσούκ είχε ανακοινώσει ότι περίπου 20 αιχμάλωτοι προτίθενται να παραμείνουν στα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

«Όπως δήλωσε ο ίδιος, «οι αυτονομιστικές αρχές του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ ζήτησαν τα άτομα αυτά να προσέλθουν στο σημείο όπου θα γίνει η ανταλλαγή, για να δηλώσουν οι ίδιοι ότι αρνούνται να ανταλλαγούν». Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων μερών υπογράμμιζαν ότι στην φάση αυτή δεν θα ολοκληρωθεί πλήρως η απελευθέρωση των αιχμάλωτων. Ο ίδιος ο Μεντβεντσούκ προσέθεσε ότι εντός του 2018 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση ανταλλαγής αιχμαλώτων, κατά την διάρκεια της οποίας θα αφεθούν ελεύθερα 74 άτομα τα οποία αναζητούν οι αυτονομιστικές αρχές και 29 άτομα που, όπως έχει επιβεβαιωθεί, βρίσκονται στις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και τα οποία αναζητεί η Ουκρανία».

Οι ουκρανικές αρχές επρόκειτο να παραδώσουν στις αυτονομιστικές αρχές του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ 306 άτομα, ενώ οι αυτονομιστικές αρχές στην Ουκρανία 74 ουκρανούς αιχμαλώτους.

Ωστόσο ένας αριθμός των αιχμαλώτων που προέρχονται από την αυτονομιστική περιοχή του Ντονμπάς, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ατόμων τα οποία θα ανταλλάσσονταν, δεν οδηγήθηκαν σήμερα στον σημείο της ανταλλαγής» όπως δήλωσε η συνήγορος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ουκρανικής Βουλής Βαλέρια Λουτκόφσκαγια. Η ίδια διευκρίνισε ότι «43 άτομα, που έπρεπε να είναι στον κατάλογο των 306 αιχμαλώτων της ουκρανικής πλευράς, εξέτισαν την ποινή τους και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους», λέγοντας ότι «κάποια άτομα που έφθασαν στο σημείο της ανταλλαγής αρνήθηκαν να επιστρέψουν» στις αυτονομιστικές περιοχές. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι κάθε αιχμάλωτος ξεχωριστά θα ερωτάται ενώπιον των εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού για το αν θέλει να επιστρέψει στις μη ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις