ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν: Αυτό είναι το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος (vids+pics)

Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν: Αυτό είναι το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος (vids+pics)

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας,Κιμ Γιονγκ Ουν, είχαν μία πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018 που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα.

19636163

Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μία συνολική και εις βάθος ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

19636850

Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλώνουν τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Έχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας -της πρώτης στην ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως.

Οι Ηνωμένες πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.

«Ο θάνατος του φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ δεν ήταν μάταιος»

Ο Αμερικανός φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ δεν πέθανε μάταια μετά την απελευθέρωσή του από φυλακή της Βόρειας Κορέας το 2017, καθώς ο θάνατός του βοήθησε να ξεκινήσει μια διαδικασία που οδήγησε στην ιστορική συνάντηση κορυφής με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκαν στην πρώτη συνάντηση ηγετών δύο πρώην εχθρών, να εργαστούν προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου, ενώ η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι αναφέρθηκε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνάντησή του με τον Κιμ, αλλά και πως πιστεύει ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θέλει να «κάνει το σωστό». Είπε πως οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση στην απομονωμένη χώρα.

«Χωρίς τον Ότο αυτό δεν θα συνέβαινε», είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Κάτι συνέβη από εκείνη την ημέρα. Ήταν κάτι το τρομερό, ήταν βάναυσο, αλλά πολλοί άνθρωποι άρχισαν να επικεντρώνουν στο τι συνέβαινε, περιλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας. Πραγματικά πιστεύω πως ο Ότο είναι κάποιος που δεν πέθανε μάταια».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γουόρμπιερ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, από το Γουαϊόμινγκ του Οχάιο, πέθανε σε ηλικία 22 ετών, μερικές ημέρες αφού επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όντας σε κώμα.

oto

Είχε φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα από τον Ιανουάριο του 2016 μετά την καταδίκη του σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή προσπάθησε να κλέψει ένα αντικείμενο που έφερε προπαγανδιστικό σλόγκαν από το ξενοδοχείο του, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.

Ιατροδικαστής του Οχάιο δήλωσε πως αιτία θανάτου ήταν η έλλειψη οξυγόνου και αίματος στον εγκέφαλο…

Η Βόρεια Κορέα απέδωσε το θάνατό του σε αλλαντίαση λόγω κατάποσης υπνωτικού χαπιού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα ένα από τα πιο βάναυσα καθεστώτα στον κόσμο, είπε πως συζήτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Κίμ.

«Πιστεύω πως είναι μια δύσκολη κατάσταση εκεί, δεν υπάρχει αντίρρηση γι΄αυτό, και το συζητήσαμε πράγματι σήμερα αρκετά έντονα… σε ικανή έκταση, και θα κάνουμε κάτι γι΄ αυτό», είπε.

«Θα κάνουν πράγματα και νομίζω πως θέλει να κάνει πράγματα», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Κιμ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν προδίδει τους πολιτικούς κρατούμενους στη Βόρεια Κορέα νομιμοποιώντας την κυβέρνηση, ο Τραμπ είπε: «Όχι, νομίζω ότι τους βοήθησα, επειδή νομίζω ότι θα πράγματα θα αλλάξουν. Σε κάποιο σημείο, πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται να κάνει κάτι γι΄ αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Τι δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε

Οι ΗΠΑ σταματούν τα «πολύ προκλητικά» και «πολύ ακριβά» στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την ιστορική συνάντηση που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

Οι ΗΠΑ και η σύμμαχός τους Νότια Κορέα πραγματοποιούν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις προκαλώντας την οργή της Βόρειας Κορέας, η οποία θεωρεί τα γυμνάσια αυτά προετοιμασία για μια εισβολή σε αυτήν.

«Τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι πολύ ακριβά, εμείς πληρώνουμε για τα περισσότερα από αυτά», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Σιγκαπούρη μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Κιμ.

19636887

«Την ώρα που διαπραγματευόμαστε μια συνολική, πολύ πλήρη συμφωνία, πιστεύω ότι δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει την ίδια ώρα «την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι επιθυμεί να αποσύρει, εν ευθέτω χρόνω, τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα, βεβαιώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο Κιμ «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», αλλά, όπως πρόσθεσε, οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν σε ισχύ.

19636746

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε «μια ευκαιρία που δεν είχε κανένας άλλος», τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι ο Κιμ δεσμεύτηκε, μετά την υπογραφή του κοινού τους κειμένου, για την καταστροφή «πολύ σύντομα» μιας «σημαντικής» εγκατάστασης πυραυλικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα.

Σε ερώτηση που του έγινε για την αόριστη δέσμευση της Βόρειας Κορέας υπέρ μιας «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», στην οποία δεν επαναλαμβάνεται η αξίωση των ΗΠΑ για μια διαδικασία «επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη», ο Τραμπ διαβεβαίωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ότι επιθεωρήσεις θα γίνουν και ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου αρθεί η «απειλή» των πυρηνικών όπλων.

Οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη του κειμένου αυτού θα αρχίσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

19636843

Οι συνομιλίες ήταν «έντιμες, άμεσες και παραγωγικές», δήλωσε επίσης ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη έθιξαν εν συντομία και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «θέλει να κάνει το σωστό», πρόσθεσε παράλληλα και εν συνεχεία έπλεξε το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντας ότι είναι ένας «πολύ ταλαντούχος, πολύ καλός διαπραγματευτής που έκανε ένα πρώτο θαρραλέο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό του».

«Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα στην ιστορία, για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των εθνών μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα για τον τερματισμό προσεχώς του Πολέμου της Κορέας. Αυτός έληξε το 1953 με ανακωχή κι όχι με μια επίσημη συνθήκη ειρήνης.

Τέλος ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι προτίθεται να μεταβεί «εν ευθέτω χρόνω» στην Πιονγκγιάνγκ και να προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Λευκό Οίκο.

Σχετικές ειδήσεις