ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 18 νεκροί από επίθεση πολεμικού πλοίου σε αλιευτικό σκάφος

Υεμένη: 18 νεκροί από επίθεση πολεμικού πλοίου σε αλιευτικό σκάφος

Μια φρεγάτα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον αλιευτικού στα ανοικτά του λιμανιού της πόλης αλ Χούχα της Υεμένης την Τρίτη (18/9), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 ψαράδες, δήλωσαν συγγενείς των θυμάτων.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι αρνήθηκε ότι διεξήγαγε αυτή την επίθεση.

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι μόνο ένας από τους ψαράδες επέζησε όταν το πολεμικό άνοιξε πυρ εναντίον του αλιευτικού.

Η συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι ένα άγνωστο σκάφος άνοιξε πυρ εναντίον των ψαράδων, επιμένοντας ότι δεν ήταν δικό της.

«Η διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων διαβεβαιώνει ότι αυτό που μετέδωσαν ορισμένα ΜΜΕ, πως το ναυτικό της συμμαχίας στοχοθέτησε αλιευτικά σκάφη ανοιχτά της αλ Χούχα, είναι ανυπόστατο», ανέφερε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Ο ίδιος κατηγόρησε τους Χούτι, λέγοντας ότι έχουν εξαπολύσει παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν.

Το λιμάνι της πόλης Αλ Χούχα ελέγχεται από τον στρατό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που εκδίωξε τους Χούτι από αυτό τον Δεκέμβριο και όπου έχει εγκαταστήσει στρατιωτική βάση που χρησιμοποιεί στην επιχείρηση για να καταληφθεί η Χοντάιντα, που ξανάρχισε.

Ο Μάλικι είπε ότι η συμμαχία διενεργεί έρευνα για το συμβάν και συγκεντρώνει πληροφορίες από άλλους ψαράδες που βρίσκονταν στην περιοχή και από τον επιζήσαντα.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από τη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κατέλαβαν τον σημαντικότερο οδικό άξονα που συνδέει τη Χοντάιντα με τη Σαναά, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την απομόνωση των δύο πόλεων, οι οποίες ελέγχονται από τους Χούθι. Οι αντάρτες το διέψευσαν.