ΚΟΣΜΟΣ

H επιθυμία της Θάτσερ για την κηδεία της

H επιθυμία της Θάτσερ για την κηδεία της

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες επιθυμεί να ταφεί η Μάργκαρετ Θάτσερ, που ενέκρινε τα σχέδια για την κηδεία της.

Η «Σιδηρά Κυρία» επιθυμεί ιδιωτική τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, με την ηχητική υπόκρουση έργων του βρετανού συνθέτη Έλγκαρ. Η ταφή της επιθυμεί να γίνει δίπλα από το σύζυγό της.

Επίσης, ζήτησε περιορισμένη πρόσβαση, μόνον για βουλευτές και απουσία κάθε αεροπορικής επίδειξης.

Εκτιμάται ότι η Θάτσερ θέλει να αποφύγει σκηνές παρόμοιες με αυτές που εκτυλίχθηκαν κατά την κηδεία του Ουίνστον Τσώρτσιλ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό.

Η υγεία της Θάτσερ έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο σχεδιασμός για την κηδεία είναι σε εξέλιξη από το 2007, κάτι σύνηθες στη Βρετανία για γεγονότα που ενέχουν και τη συμμετοχή της βασίλισσας.

Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν πλήρως κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον υπουργό Προεδρίας της βρετανικής κυβέρνησης, Φράνσις Μόντ, στην οποία θα παραστούν, μεταξύ άλλων, η πρώην διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου της Μάργκαρετ Θάτσερ και ο πρώην γραμματέας της.

Το σχέδιο θα περάσει από την έγκριση του κοινοβουλίου, ώστε να χαρακτηριστεί επίσημα η κηδεία της πρώην πρωθυπουργού κρατική.