ΚΥΠΡΟΣ

Προσβλητικός ο Χριστόφιας για την Ελλάδα

Προσβλητικός ο Χριστόφιας για την Ελλάδα

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» είναι η φράση που ερμηνεύει τον Δημήτρη Χριστόφια, που παρά τις συνεχείς –πλην όμως ανεπιτυχείς- προσπάθειες να κερδίσει την κοινή γνώμη της Κύπρου, υποπίπτει σε γκάφες με προκλητικό περιεχόμενο για την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του προς την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ και το CNN Turk, ο Κύπριος πρόεδρος της εξομοίωσε την Ελλάδα και την Τουρκία, τις οποίες και απεκάλεσε «μητέρες πατρίδες». Δεν έμεινε μάλιστα εκεί, καθώς τόνισε ότι « η Κύπρος δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε και στην Τουρκία. Οι μητέρες πατρίδες να μας αφήσουν ήσυχους και να συμβάλουν στη λύση».

Παρότι οι θέσεις του κ. Χριστόφια για την ιστορία της Κύπρου είναι γνωστές, ο ίδιος δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή την αναφορά. Στη συνέχεια προχώρησε σε σύγκριση της εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ με την δράση της παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ που ίδρυσε το τουρκικό παρακράτος του Ντενκτάς.

«Στην Ιστορία της Κύπρου, τόσο η ΕΟΚΑ όσο και η Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης δεν πρόσφεραν στις δύο κοινότητες παρά μόνο τον φανατισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίθεση σε Έρογλου

Επίσης, ο κ. Χριστόφιας εξαπέλυσε βολές κατά του Ντερβίς Έρογλου, υποστηρίζοντας ότι ακυρώνει τις υποσχέσεις του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Στα πλαίσια αυτά, διεμήνυσε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις δύο επόμενες συναντήσεις, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταβεί στη Νέα Υόρκη στα τέλη του μήνα, οπότε και έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό.