ΚΥΠΡΟΣ

Ξέσπασμα Αναστασιάδη: «Ταραξίας» η Τουρκία, ετοιμάζει νέες βάσεις στην Κύπρο

Ξέσπασμα Αναστασιάδη: «Ταραξίας» η Τουρκία, ετοιμάζει νέες βάσεις στην Κύπρο
Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ιδιαίτερα έντονος στην τοποθέτηση του και προέβη σε μια αναδρομή των πρόσφατων γεγονότων

Έντονα φορτισμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του στη διάρκεια της διάσκεψης τύπου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την Τουρκία χώρα «ταραξία» με επεκτατικές βλέψεις σε βάρος όλων των κρατών της περιοχής, κάκισε τη στάση που τηρεί στο κυπριακό και επανέλαβε ότι ο ίδιος διαθέτει την πολιτική βούληση να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο για επίλυση του προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ιδιαίτερα έντονος στην τοποθέτηση του και προέβη σε μια αναδρομή των πρόσφατων γεγονότων περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης λέγοντας πως παρά τη συμφωνία που υπήρξε για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου που θα ήταν υπόλογος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εντούτοις είπε λόγω των αντιδράσεων που κινούνται στο ίδιο μοτίβο από τον Ιούλιο του 2017 μετά την κατάρρευση του Κραν Μοντάνα, δεν επιτεύχθη η πρόθεση του ΓΓ και βρισκόμαστε σήμερα σε ένα αδιέξοδο.

Επανέλαβε τη βούληση της ε/κ πλευράς να εμπλακεί σε διάλογο για εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που θα οδηγήσουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και θα προστατεύει τα δικαιώματα Ε/κ και Τ/κ. Έκανε λόγο για οξυμένες και αδιάλλακτες θέσεις της τουρκικής και τ/κ πλευράς.

«Θα αναφερθώ στις παραβιάσεις που παρατηρούνται στην ΑΟΖ της ΚΔ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Στα επί του εδάφους παρατηρούμενα με την παραβίαση του στάτους της πόλης της Αμμοχώστου. Στην πρόσφατη εκμίσθωση όχι γης που ανήκει σε Τ/κ αλλά υπό κατοχή γης Ε/κ η οποία δόθηκε με μακροπρόθεσμη μίσθωση στην Τουρκία για ευκόλων κατανοητούς στόχους που η Τουρκία επιδιώκει. Στη δημιουργία μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης για drones στην κατασκευή στρατιωτικού λιμένος στην περιοχή Μπογαζίου. Το χειρότερο όμως όλων πέραν της αναθεωρητικής πολιτικής που δεν αντιμετωπίζεται μόνο στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο, τη Λυβίη, τη Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία, γενικότερα μια αναθεωρητική πολιτική που σχετίζεται με τη «γαλάζια πατρίδα» που ο κ. Ερντογάν θέλει να ελέγχει όχι μόνο την περιοχή αλλά και πέραν αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κακίζοντας και τη θέση της άγκυρας για δύο κράτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφερε ως παράδειγμα τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή λέγοντας ότι όλα τα κράτη εκτός από την Τουρκία που διαταράττει το διεθνές δίκαιο, συνεργάζονται μεταξύ τους.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την προκλητική πολιτική της Άγκυρας λέγοντας ότι η πρόσφατη παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις της γειτονικής χώρας. Η ηγεσία της Άγκυρας είπε φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών ενώ ανέφερε ότι ο μοναδικός δρόμος είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν παρέλειψε να πει ότι η Ελλάδα θωρακίζεται με αμυντικές συμφωνίες και συμμαχίες εδραιώνοντας τον στρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.

ΠΗΓΗ:Alphanewslive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σοκάρει η απίστευτη σκευωρία πίσω από την κακοποίηση της 8χρονης

Καιρός – Μαρουσάκης: Ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας

Ρoή Ειδήσεων