ΚΥΠΡΟΣ

Διαμαντοπούλου: Επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο

Διαμαντοπούλου: Επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο

Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα για το Κυπριακό, γι αυτό χρειάζεται «να πέσει ο βράχος, να ταραχθούν τα νερά, να αλλάξει το τοπίο», ανέφερε χθες βράδυ η πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Άννα Διαμαντοπούλου, υποδεικνύοντας πως η ίδια θα επέλεγε το σχέδιο λύσης «Τ», δηλαδή λύση τώρα.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση στη Λεμεσό, που διοργάνωσαν οι Δήμοι Λεμεσού και Αμμοχώστου και ο ΟΠΕΚ, με θέμα τις γεωστρατηγικές εξελίξεις της περιοχής και το σχέδιο για μια ελεύθερη και ευρωπαϊκή Κύπρο, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε πως σήμερα βρισκόμαστε σε «ένα πολύ μεγάλο τέλμα κι αν συνεχίσουμε έτσι, η επίλυση του Κυπριακού θα θυμίζει τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά».

Εξέφρασε δε την άποψη πως για να λυθεί το Κυπριακό, «για να μιλήσουμε για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η ισότητα των κοινοτήτων είναι πολιτική και όχι αριθμητική» και πως «είναι ουσιαστικό, για να υπάρξει λύση, ο καθένας που ζει σε αυτό το νησί να αισθάνεται την ασφάλεια, ότι δεν έχει ανάγκη από ξένα στρατεύματα και ότι υπάρχει πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δυο κοινότητες».

Είπε επίσης, πως όσοι πιστεύουν σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, μεταξύ αυτών και η Κυπριακή Κυβέρνηση, θα πρέπει να θέσουν οι ίδιοι το πεδίο των διαπραγματεύσεων τώρα, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως, εάν η ίδια θα επέλεγε ονομασία σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, αυτό θα το ονόμαζε σχέδιο «Τ», «γιατί τώρα πρέπει να κατατεθεί το σχέδιο, γιατί βεβαίως συνδέεται και με την οικονομική ανάκαμψη, γιατί βεβαίως ένα πακέτο και μια αλλαγή των δεδομένων θα άλλαζε και τα δεδομένα στα οικονομικά, ενώ είναι πολύ ουσιαστικό, σε ότι αποφασιστεί, να υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, γιατί όποτε αυτό έγινε, είχαμε θρίαμβο».

Η διαμόρφωση των συνθηκών για επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, μια από τις τρεις βασικές ενότητες που θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε και πως τις στοχοθετούμε, με τις άλλες δυο να αφορούν τον προσδιορισμό των σχέσεων μας με τη Δύση και το ρόλο και το σχεδιασμό μας στη Μέση Ανατολή.

Είπε ακόμη πως «πρέπει να το χωνέψουμε» πως, ενώ εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα της λύσης, τους ξένους τους ενδιαφέρει απλά να υπάρξει μια λύση που θα φέρει κοντά τις δυο πλευρές.

ΠΗΓΗ icyprus