ΚΥΠΡΟΣ

ΚΤ Κύπρου: Καταγγέλλει προσπάθεια υπόσκαψης διοικήτη της

ΚΤ Κύπρου: Καταγγέλλει προσπάθεια υπόσκαψης διοικήτη της

Η ΚΤ Κύπρου κάνει λόγο για προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του Διοικητή της , σε απάντηση των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο MEGA.

Σε ανακοίνωση της ΚΤ που εκδόθηκε χθες βράδυ, γίνεται ακόμη λόγος για προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΚΤΚ.

Για τις αναφορές του Προέδρου για απουσία του Διοικητή από την Κύπρο, η ΚΤ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ανεδαφική τοποθέτηση.

"Ο Διοικητής της ΚΤΚ εκτελεί τις υπηρεσίες του επιμελώς χωρίς να τηρεί ωράρια. Η συχνή παρουσία του στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη, ουδόλως περιλαμβάνει ταξίδια αναψυχής αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη συμμετοχής σε σημαντικές συνεδριάσεις σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, επηρεασμού των αποφάσεων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως παράδειγμα των προσπαθειών του Διοικητή για επηρεασμό αποφάσεων προς όφελος της Κύπρου γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση "στη συμβολή του Διοικητή της ΚΤΚ στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία λήφθηκε μετά την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης, για επαναφορά της Τράπεζας Κύπρου ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα για συμμετοχή στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, μια απόφαση που επιτρέπει στην Τράπεζα Κύπρου να αντλεί απευθείας ρευστότητα από το Ευρωσύστημα".

"Η απόφαση αυτή είναι μια από τις πλέον σημαντικές για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εποπτική αρμοδιότητα της ΚΤΚ. Η αξιολόγηση γίνεται προσεκτικά και με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ούτως ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν", καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγη ikypros