Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Έρογλου-Αναστασιάδη: Το ανακοινωθέν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Έρογλου-Αναστασιάδη: Το ανακοινωθέν

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση 'Ερογλου-Αναστασιάδη για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η ανάγνωση της Κοινής Διακήρυξης που δεν διαφέρει από το κείμενο του προσχεδίου έγινε από τη Λίζα Μπάτενχαϊμ. Οι δηλώσεις Αναστασιάδη θα γίνουν αργότερα στο Προεδρικό.

Την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που να εστιάζουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων εκφράζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκυπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στην κοινή διακήρυξή τους, την οποία ανέγνωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Αναστασιάδη-Ερογλου γύρω στη μια μετά το μεσημέρι.

Πρώτος έφθασε ο Τ/Κ ηγέτης και λίγα λεπτά αργότερα ο Πρόεδρος της ΚΔ Νικος Αναστασιάδης. Η συνάντηση των δύο ηγετών σηματοδοτεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες, είπε, είχαν σήμερα τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Συμφώνησαν μεταξύ άλλων, ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράταση του θα έχει αρνητικές συνέπειες. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητά τους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να εστιάσουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

Οι ηγέτες θα επιδιώξουν να φτάσουν σε λύση το συντομότερο και θα προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα, τόνισε η κ. Μπάτενχαϊμ. Επιπλέον στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

συνομιλίες-γενική 1

Εντός της εβδομάδας η συνάντηση των διαπραγματευτών

Όπως είπε η Λίζα Μπάτενχάϊμ, οι δύο ηγέτες εξουσιοδότησαν τους διαπραγματευτές τους, να συναντηθούν εντός της εβδομάδας προκειμένου να καθοριστεί η μεθοδολογία και ο ρυθμός των μεταξύ τους συναντήσεων. Επίσης θα προετοιμαστούν και οι αποστολές των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα. Δηλαδή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Κουτρέτ Οζερσάι στην Αθήνα.

Το Κοινό Ανακοινωθέν

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα τη πρώτη τους συνάντηση υπό την αιγίδα της αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Η συνάντηση διεξήχθη σε μια φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τα εξής:

1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η επίλυση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, με σεβασμό στις δημοκρατικές Αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και τις ξεχωριστές ταυτότητες και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που προσβλέπει σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φτάσουν σε επίλυση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

erogloy-anast

3. Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, σαν μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μία κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη- μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ενωμένη κυπριακή ιθαγένεια.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη.

4. Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης που θα παρέχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο».

Διαβάστε επίσης

Μπαν Κι Μουν: Ικανοποίηση από το Κοινό Ανακοινωθέν Κυπριακού

ΔΗΚΟ: Διαφωνεί με το Κοινό Ανακοινωθέν-Πιθανή αποχώρηση από κυβέρνηση

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο ειρήνης

Έρογλου: Έτοιμος να συζητήσει το μέλλον των Βαρωσίων

Αναστασιάδης-Ερογλου: Η ώρα του Κυπριακού

Εν αναμονή δήλωσης Βαν Ρομπάι-Μπαρόζο για το κυπριακό

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρόεδρο του ΕΛΚ

H Μ. Βρετανία στηρίζει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων Κυπριακού

ΔΗΣΥ: Ικανοποίηση για τη στήριξη ΕΛΚ στο Κυπριακό

Μπαρόζο-Ρομπάι: H Κομισιόν στηρίζει τις διαπραγματεύσεις

Ερντογάν: Πιστεύω ότι θα λύσουμε το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Η λύση θα βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής (βίντεο)