ΚΥΠΡΟΣ

Ξεκινά η αναστήλωση της Μονής του Απ. Ανδρέα στα Κατεχόμενα

Ξεκινά η αναστήλωση της Μονής του Απ. Ανδρέα στα Κατεχόμενα

Προχωρά η αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών - Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP - PFF) και ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινοπραξίας εργοληπτών, στην οποία κατακυρώθηκε με προσφορές το έργο.

Η πρώτη φάση του έργου, που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, θα διαρκέσει 22 μήνες και αφορά την πλήρη δομική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κυρίου συγκροτήματος της εκκλησίας και των παρακείμενων κτιρίων, βάσει σχεδίων που ετοίμασε το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σε κοινή δήλωση τους ο ελληνοκύπριος και ο τουρκοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου και Aλί Τουνσάϊ αντίστοιχα, αναφέρουν ότι:"Έγινε ένα ακόμη συγκεκριμένο βήμα στην επιδίωξη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

Επίσης, ανέφεραν ότι «η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο για όλα τα μνημεία που βρίσκονται στον ευθύνης της και στις δύο πλευρές του νησιού».

Το έργο χρηματοδοτείται από την Εκκλησία της Κύπρου και το Ίδρυμα Διαχείρισης Βακουφίων (ΕΒΚΑΦ) στα κατεχόμενα που θα συνεισφέρουν από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 25.000 δολάρια θα συμβάλει και η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη).

Διαβάστε επίσης

Κατεχόμενα: Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση