ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση

Κατεχόμενα: Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση

Το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα μετά τις παράνομες τοπικές εκλογές την Κυριακή, η απόλυση των υπαλλήλων της εταιρίας παροχής υπηρεσιών εδάφους στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και οι εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του αστυνομικού επιθεωρητή είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο "Εκδίκηση", γράφει ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, το γεγονός ότι το κόμμα έχασε τους μεγάλους δήμους, της κατεχόμενης Κερύνειας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου, οφείλεται σε ενέργειες μεγάλων στελεχών του κόμματος όπως ο πρώην πρόεδρος του Φερντί Σογιέρ και πρώην "βουλευτή" του κόμματος Σονάι Αντέμ, οι οποίοι είχαν αδικηθεί στις τελευταίες γενικές "εκλογές" των κατεχομένων και τώρα πήραν την εκδίκηση τους.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι δόθηκε επιστολή σε όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας παροχής υπηρεσιών εδάφους CAS, η οποία δραστηριοποιείται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ενημερώνοντας τους ότι τον Αύγουστο η υπηρεσία τους τερματίζεται. Αλλού γράφει ότι ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μελών των συμβουλίων των "δήμων", τα οποία παραθέτει σε εσωτερική σελίδα της η εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο "Άνω κάτω τα κόμματα", αναφέρει ότι τα "εκλογικά" αποτελέσματα έκαναν άνω κάτω τα τρία "κοινοβουλευτικά" κόμματα, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) έχασε τους τρεις μεγαλύτερους "δήμους", το Κόμμα Εθνικής Ενότητας από δεκατρείς "δήμους" έπεσε στους πέντε και το Δημοκρατικό Κόμμα από τρεις "δήμους" σε ένα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στην απόλυση των 169 υπαλλήλων της CAS και γράφει ότι η "κυβέρνηση" περίμενε να τελειώσουν οι "εκλογές" για να απολύσει τους υπαλλήλους. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση δολοφονίας του αστυνομικού επιθεωρητή Μεχμέτ Μπαϊρακτάρ στο κατεχόμενο χωριό Κορόβια της κατεχόμενης Αμμοχώστου, και γράφει ότι η υπόθεση αρχίζει σιγά σιγά να ξεδιαλύνεται αφού χθες στάλθηκαν στην Τουρκία για εξέταση DNA οι λεκέδες από αίμα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του πεθερού του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο "Μπέρδεμα στο ΡΤΚ", γράφει ότι ο τέως "δήμαρχος" της κατεχόμενης Λευκωσίας και ο τέως "δήμαρχος" της κατεχόμενης Αμμοχώστου Οκτάι Καγιάλπ, και οι δύο στελέχη του ΡΤΚ, κατηγορούν το κόμμα για τη μη επανεκλογή τους. Αναφέρουν ακόμα ότι ορισμένα τμήματα του κόμματος ζητούν την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Αλλού γράφει ότι η Κίνηση Κράτος Δικαίου και η Πρωτοβουλία του Όχι δήλωσε ότι ο "λαός" έγραψε ιστορία με το όχι που είπε στο "δημοψήφισμα" για τις αλλαγές στο "σύνταγμα". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, Καθηγητής Διδάκτωρ Ιρφάν Γκιουνσέλ θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στην Ιταλία, όπου και θα δοθεί ευρωπαϊκό βραβείο διεθνούς ποιότητας στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο "Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση", γράφει ότι τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών και του όχι στο "δημοψήφισμα", δεν ικανοποίησε καθόλου τα τρία "κοινοβουλευτικά" κόμματα, ενώ ο "λαός" για πρώτη φορά τίμησε με την ψήφο του το Κόμμα Νέα Κύπρος και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, δίνοντας τους την "προεδρεία" τριών "δήμων". Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι 169 υπάλληλοι της εταιρίας CAS πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το "προεδρικό μέγαρο", ζητώντας από την "κυβέρνηση" να βρει λύση στο θέμα της απόλυσης τους. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου με τον πρώην Υπουργό του Ν. Μαντέλα, Ρολφ Μέγιερ αξιολογείται ως πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να να εντάξει τον Μέγιερ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο "Σεισμός CAS", και με μεγάλη φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες οι υπάλληλοι της εταιρίας έξω από το "προεδρικό", αφιερώνει σχεδόν όλο το πρωτοσέλιδο της στο θέμα της απόλυσης των 169 υπαλλήλων της εταιρίας, μιας και η εταιρία από τις 26 Ιουλίου θα σταματήσει να συνεργάζεται με γνωστή τουρκική αεροπορική εταιρία.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι είναι γνωστά πλέον και τα ονόματα των μελών των συμβουλίων των "δήμων" και ότι συνολικά εκλέχτηκαν 272 μέλη. Η εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες αναφέρεται σε δηλώσεις του "πρωθυπουργού" Οζκάν Γιορκαντζίογλου, ο οποίος σε ερώτηση ανταποκριτή του Τουρκικού Πρακτορείου Ανατολή, σχετικά με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου ανήκει σε όλο το λαό της.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σήμερα στα κατεχόμενα κάλπες για δημοτικές εκλογές και «δημοψήφισμα»