ΚΥΠΡΟΣ

Κεντρική Τράπεζα :Μειώνονται τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών

Κεντρική Τράπεζα :Μειώνονται τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών

Μείωση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών προβλέπει οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για τη διακυβέρνηση και τη διαχείρισή τους. Με την οδηγία, ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων πρέπει να είναι από 7 μέχρι 13 και τουλάχιστον 2 ή 3 μπορεί να είναι εκτελεστικά.



Η οδηγία επηρεάζει κυρίως την Τράπεζα Κύπρου, που καταστατικά μπορεί να διορίσει μέχρι 18 μέλη στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Σήμερα το Διοικητικό της Συμβούλιο (ΔΣ) αποτελείται από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο εκτελεστικός διευθυντής, ενώ τρία μέλη παραιτήθηκαν μετά την εκλογή τους από την περσινή Γενική Συνέλευση.

Το ΔΣ της Ελληνικής περιλαμβάνει 13 μέλη με τον εκτελεστικό διευθυντή και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας 11 με τον γενικό διευθυντή και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή.

Η νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας τίθεται σε εφαρμογή για εναρμόνιση με ευρωπαϊκούς κανόνες και με βάση πρόνοια του μνημονίου για βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες. Θα ισχύσει για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, που αναμένεται να εκλεγεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο από τους υφιστάμενους και τους νέους μετόχους της.

Μια από τις πρόνοιες της νέας οδηγίας είναι η ανάγκη θέσπισης πολιτικής από τα συμβούλια των τραπεζών που να διασφαλίζει την πολυμορφία τους όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, τις γνώσεις και τις εμπειρίες των μελών.

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών δεν θα μπορούν να θητεύσουν πέραν των 10 ετών ή να προεδρεύσουν πέραν των 6.

Η νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, «προσπαθεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την παρουσία ξένων μελών - από τη Ρωσία και, στο μέλλον, ενδεχομένως από τις ΗΠΑ - στα διοικητικά συμβούλια».

Ενδιαφέρον προκαλεί το μέρος της οδηγίας για τα μπόνους των τραπεζιτών. Η Κεντρική Τράπεζα περιορίζει το ύψος του μπόνους στο 50% ή στο 100% (αν το εγκρίνουν οι μέτοχοι), με πρόσθετες παραμέτρους για να ενθαρρύνει την υιοθέτηση μεσοπρόθεσμων αντί βραχυπρόθεσμων οριζόντων αξιολόγησης της απόδοσης των ανώτερων διευθυντικών στελεχών.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Δεν θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς στο δημόσιο