ΚΥΠΡΟΣ

Μαυρογιάννης: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Κυπριακού

Μαυρογιάννης: Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Κυπριακού

Ικανοποιημένος αναχώρησε από την Ουάσιγκτον ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, μετά τις επαφές που είχε με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου και εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης.

"Ήταν καλές και χρήσιμες επαφές σε μία συνεχιζόμενη συνεργασία που έχουμε. Τους ενημέρωσα για τις εξελίξεις και ανταλλάξαμε απόψεις, μέσα στα πλαίσια της τακτικής μας επαφής", είπε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρογιάννης.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής επισήμανε ότι για την πλευρά μας σε ό,τι αφορά στην κρίση είναι τέσσερα πράγματα ξεκάθαρα.

"Πρώτον ότι θέλουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες συνέχισης των διαπραγματεύσεων, εκεί που βρισκόμασταν το Σεπτέμβριο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιστρέψουμε σ' εκείνη την κατάσταση πραγμάτων και γενικότερα. Δηλαδή, δεν πρέπει να επηρεαστεί το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους υδρογονάνθρακες, δεν μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι το θέμα των υδρογονανθράκων και τρίτο δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών της Τουρκίας έχει δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση πραγμάτων. Δηλαδή ότι έχουν αποκτήσει δικαιώματα, είτε η Τουρκία, ή το ψευδοκράτος. Αν αυτά τα πράγματα διασφαλίζονται, συνεχίζονται τις διαπραγματεύσεις".

Ο κ. Μαυρογιάννης περιορίστηκε να πει πως συνάντησε κατανόηση των απόψεών μας από τους συνομιλητές του, χωρίς αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα είπε ότι αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, βάση του αρχικού προγράμματος ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντε, αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα.

Ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης στη διάρκεια των τριήμερων επαφών του συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ, το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Κόλιν Καλ, τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κι άλλα μέλη του Κογκρέσου. Μίλησε σε συνάντηση ανωτέρων συνεργατών 35 μελών της Βουλής και της Γερουσίας και στη δεξαμενή σκέψης German Marshal Fund , ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους οργανώσεων του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι.


ΠΗΓΗ www.greeknewsonline.com

Σχετικές ειδήσεις