ΚΥΠΡΟΣ

Η Κυπριακή κυβέρνηση δεν εξετάζει τροποποίηση του νόμου για την Αρχή Εξυγίανσης

Η Κυπριακή κυβέρνηση δεν εξετάζει τροποποίηση του νόμου για την Αρχή Εξυγίανσης

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει, σε αυτό το στάδιο, ενδεχόμενο τροποποίησης του περί εξυγίανσης τραπεζικών ιδρυμάτων νόμου», δήλωσε αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, παρ' ότι το θέμα έχει σχέση με το πρόβλημα της συμμετοχής του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) στην Αρχή Εξυγίανσης, αναφορικά με την παλιά Λαϊκή Τράπεζα και την υπόθεση Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο κ. Παπαδόπουλος απαντούσε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει νομοσχέδιο στην Βουλή για τροποποίηση του νόμου περί Αρχής Εξυγίανσης, με το οποίο οι αρμοδιότητές της να περάσουν στον Υπουργό Οικονομικών.

Κι αυτό για τον πρόσθετο λόγο ότι η προσφυγή στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να πάρει χρόνο, ενώ ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση της.

Ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμος του 2013 προνοεί την παραχώρηση δυνατότητας στην ΚΤ να ενεργεί ως Αρχή Εξυγίανσης, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας μέτρα εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος και τη διασφάλιση της προαγωγής της δημόσιας ωφέλειας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί με τη διοικητή της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεται περισσότερη όξυνση.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε τον φόβο ότι με την υπόθεση Γιωρκάτζη «κινδυνεύει να ξεχειλίσει το ποτήρι». Φτάσαμε είπε, σε μια οριακή κατάσταση απαξίωσης των πάντων και τόνισε ότι «ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών».

Για να προσθέσει ότι η υπόθεση Γιωρκάτζη πήρε το δρόμο της και οι περαιτέρω δηλώσεις, ή η επανάληψη εκκλήσεων δεν προσθέτουν ο,τιδήποτε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε, επίσης, την ανάγκη για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε «αυτοί, οι οποίοι διορίζονται στα διάφορα αξιώματα, να μην νιώθουν σαν αυτοκράτορες».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις