ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Με τις δυνάμεις ενωμένες θα λύσουμε το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Με τις δυνάμεις ενωμένες θα λύσουμε το Κυπριακό

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες έστειλεο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου"Μνήμης και τιμής"στον αγώνα της ΕΟΚΑ στη Χλώρακα.

"Δεν θα κουραστώ να εργάζομαι προκειμένου, μέσα από τη συνδρομή και συμβολή και των πολιτικών δυνάμεων και μέσα από την ενότητα που πρέπει να διακρίνει αυτή την ώρα όλους μας ως υπέρτατο καθήκον απέναντι στην πατρίδα, να ανατραπεί η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, να σταματήσει η πατρίδα μας να θεωρείται κατεχόμενη, να απαλλαγούμε δηλαδή από τα κατοχικά στρατεύματα, να δώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να είναι ανάλογο με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και να δώσουμε δικαιώματα στους πολίτες μας ανάλογα και ίσα των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών.Αυτό είναι το καθήκον μας, αυτή είναι η επιταγή της Ιστορίας, αυτό είναι το χρέος μας στους αγωνιστές, αλλά και υποχρέωση μας στις μέλλουσες γενιές", επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθούμε πρόσθεσε ευελπιστώντας ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός, ώριμος πια, θα δώσει χείρα βοηθείας έτσι ώστε να επιτευχθούν αυτά που επιδιώκουμε όλοι: την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει δυνάμεις με επιρροή. "Έχουμε πριν και πάνω από όλα για πρώτη φορά αξιοποιήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκό κεκτημένο, ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που αποτελούν τη βάση πάνω στην οποίαν επιδιώκουμε να στηριχθεί έστω και με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό είναι το σημαντικότερο".

Ο Νίκος Αναστασιάδης, συνέχιζε λέγοντας ότι η πρώτη νίκη ήταν η ένταξη μας στην ΕΕ, η δεύτερη θα έπρεπε να ήταν η εμπλοκή της ΕΕ.

"Και αν είναι κάτι που έγινε κατορθωτό μέσα από μεθοδευμένη προσπάθεια και με τη συνεργασία όλων είναι, επιτέλους, η εμπλοκή που όλοι παραδέχονται και που και οι Τουρκοκύπριοι δεν αρνούνται ότι αυτές θα πρέπει να είναι οι βασικές αρχές. Ακούγονται βεβαίως και φωνές, οι οποίες μας βρίσκουν αντίθετους. Καθήκον μας είναι να δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε αυτό το οποίο αποτελεί ακριβώς το βασικό θεμέλιο της ΕΕ: η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις που να μας επιτρέψουν να συμβιώσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε. Να δούμε μπροστά το μέλλον με αισιοδοξία και όχι να ανασκαλίζουμε το παρελθόν που, οπωσδήποτε, με τρίτες παρεμβάσεις οδήγησαν τις δύο κοινότητες στα όσα βιώσαμε και στα όσα ακόμα βιώνουμε ευρισκόμενες η μια χωριστά από την άλλη".

Επιδιώκουμε μια έντιμη ειρήνη

Δεν επιδιώκουμε να επιβληθούμε έναντι ουδενός, ανέφερε ο Πρόεδρος αντιθέτως είπε, εκείνο που θέλουμε είναι να επιβληθεί το δίκαιο το οποίο να αγκαλιάζει και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

"Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να βρεθεί μια λύση που να μην παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων ούτε και εκείνες των Τουρκοκυπρίων. Αυτό που επιδιώκουμε είναι επιτέλους μια έντιμη ειρήνη. Και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο μνημόσυνο προς όσους έδωσαν τη ζωή τους, προς όσους αγωνίστηκαν, προς όσους προσδοκούσαν σε μια πατρίδα ελεύθερη.

Αυτό που υπαγορεύει η Ιστορία, αυτό που αποτελεί μάθημα για όλους μας είναι ένα: να ενώσουμε δυνάμεις. Και υπάρχουν τα δεδομένα, ο κοινός στόχος χαράχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2009, όπου σε μια μακρά σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου καταλήξαμε, με κάποιες διαφωνίες, στους στόχους ή στα πλαίσια που πρέπει να κινείται η λύση, όπως εξ αδηρίτου ανάγκης υπαγορεύθηκε και ακολουθήθηκε μέσα από Συμφωνίες Κορυφής το ’77. Το ’79, αλλά και το 2006, το 2014, αλλά και σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας με δική μας αίτηση και δικές μας προσφυγές".

Σε σχέση με τη ΔΔΟ ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι συμμερίζεται τις απόψεις κάποιων που θεωρούν ότι δεν είναι το ιδανικότερο των πολιτευμάτων η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. "Ήταν, όμως, ως ελέχθην, η αδήριτος ανάγκη, και σήμερα όσοι εισηγούνται το αντίθετο θα πρέπει να αναλογιστούν τι είναι το επόμενο. Ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη μη λύση. Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν παραμείνει ο κατοχικός στρατός ή αν θα συνεχίσει ο εποικισμός των κατεχομένων. Υποχρέωση μας είναι να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε".

Βαριά η σφραγίδα της ιστορίας της Χλώρακας στον αγώνα της ΕΟΚΑ

Για τον αγώνα της ΕΟΚΑ στη Χλώρακα ο Πρόεδρος είπε οτι στον τόπο μας, λίγες περιοχές φέρουν τόσο βαριά τη σφραγίδα της ιστορίας. "Εδώ πήραν σάρκα και οστά οι φλογισμένες ιδέες της αποτίναξης του αποικιακού ζυγού. Εδώ δόθηκαν οι πρώτοι αγώνες, από εδώ μπήκε στη χώρα μας ο αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα Διγενής και από εδώ ήρθαν τα πρώτα μέσα – όπλα και πυρομαχικά - που πήραν στα χέρια τους και τίμησαν λεβέντες αγωνιστές. Εδώ, η μοίρα του Ελληνισμού δέθηκε με αγώνες, αλλά, δυστυχώς, και προδοσία. Και από εδώ η Κύπρος συνδέθηκε με την ελληνική μητρόπολη από την οποία έφταναν τα πρώτα εφόδια του αντιαποικιακού μας αγώνα. Εδώ, λοιπόν, σε αυτή την περιοχή που κτίστηκε αργότερα το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η Αγία Λαύρα των Κυπρίων. Από εδώ σηκώσαμε στα κρυφά το λάβαρο για την αυτοδιάθεση που οδήγησε σε ένα τετραετή αγώνα στον οποίο αναδείχθηκαν σπουδαίες αρετές που και εμείς οι ίδιοι ίσως δεν γνωρίζαμε ότι έκρυβε ο φιλήσυχος λαός μας.
Πρόκειται για ένα χώρο πραγματικό μνημείο για την ιστορία μας. Και το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα «Μνημείο Μνήμης και Τιμής», όπως σωστά το ονομάσατε. Μνήμης των μεγάλων στιγμών που πρέπει να αναδεικνύουμε και τιμής σε όλους εκείνους που δημιούργησαν αυτές τις ιστορικές στιγμές για τον τόπο μας".

Με την ευκαιρία συνεχάρη απο καρδιάς, την Επιτροπή Ανέγερσης του Μνημείου, το Κοινοτικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ ‘55-‘59, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ ‘55-’59, αλλά και τον καλλιτέχνη δημιουργό του έργου Χρίστο Συμεωνίδη, για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία να ανεγείρουν αυτό το εντυπωσιακό έργο που θα απεικονίζει για πάντα το παράθυρο προς τον ορίζοντα του ελεύθερου κόσμου που άνοιξε για τον τόπο μας ο αγώνας της ΕΟΚΑ.

"Δεν πρόκειται αυτή την ώρα να γίνει αποτίμηση των αμαρτιών μετά την ανεξαρτησία, αυτό δεν ωφελεί. Αλλά την ίδια ώρα, πιστεύω, είναι χρήσιμο πάντοτε να σεβόμαστε την Ιστορία, να σεβόμαστε οπωσδήποτε την ηρωική αυτοθυσία των αγωνιστών, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε έτοιμοι για αυτοκριτική των πολιτικών που ακολούθησαν, όχι οι αγωνιστές αλλά η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου διαχρονικά. Για αυτό και λέγω ότι διδασκόμενοι από τα λάθη θα πρέπει να δούμε πώς επιτέλους βλέπουμε στα μάτια τους αγωνιστές και περισσότερο τις μέλλουσες γενεές, για να μπορέσουμε να τους πούμε ότι κάποια στιγμή ανανήψαμε κάποια στιγμή αποφασίσαμε όλοι μαζί, ύστερα από 41 χρόνια, ότι δεν δεχόμαστε την απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην κατεχόμενη πατρίδα μας. Πως κανένας δεν δέχεται την παραμονή κατοχικού στρατού, πως κανένας δεν δέχεται εγγυήσεις, πως κανένας δεν δέχεται να συνεχίσει να τουρκοποιείται η κατεχόμενη πατρίδα μας, με κίνδυνο τον οριστικό χαμό ενός μέρους της πατρίδας μας".

πηγη sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις