ΚΥΠΡΟΣ

Χάμοντ για Κυπριακό: H Βρετανία είναι πρόθυμη να εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση

Χάμοντ για Κυπριακό: H Βρετανία είναι πρόθυμη να εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση

Ουδέτερη στάση τήρησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, στο κατά πόσο η χώρα του ως μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων υποστηρίζει, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, την κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο Φίλιπ Χάμοντ τόνισε, «Εάν οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν, τότε η Βρετανία είναι πρόθυμη να εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσέθεσε: «Δεν έχουμε προκατάληψη επί του θέματος».

Ο κ. Χάμοντ, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, επεσήμανε ότι το περιουσιακό και οι εγγυήσεις είναι από τα δυσκολότερα θέματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Επίσης, δήλωσε ότι η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα προτίθενται να στηρίξουν οικονομικά τη λύση του Κυπριακού και σημείωσε ότι η πρόθεση για την οικονομική στήριξη της λύσης, καταδεικνύεται, όχι μόνο από την επίσκεψη του ιδίου, αλλά και από τις επισκέψεις στην Κύπρο, των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο κ. Χάμοντ επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει μία αίσθηση ελπίδας και δυναμικής για επίλυση του Κυπριακού και αυτό, είπε, θα αποβεί προς όφελος όλου του λαού. Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή απόφαση για στρατιωτική αναβάθμιση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αν της ζητηθεί από τη Γαλλία, θα παράσχει διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις της κατά του Ισλαμικού Κράτους. Eπίσης, είπε ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς που αιτούνται ασύλου και που βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις, θα φιλοξενηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όσων οι αιτήσεις απορριφθούν, προσέθεσε, θα υπάρξει συνεργασία με τις αρχές των Βάσεων για την απέλασή τους. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως η σημερινή είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Χάμοντ στην Κύπρο, μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός, επεσήμανε, που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας διευθέτησης του Κυπριακού.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μετά την οποία είπε ότι οι δύο ηγέτες έχουν μια καλή σχέση συνεργασίας και οι διαπραγματεύσεις θα επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες. «Υπάρχει ένα πραγματικό μομέντουμ στην διεθνή κοινότητα όσον αφορά την υποστήριξη των συνομιλιών», προσέθεσε ο κ. Χάμοντ.

Σχετικές ειδήσεις