ΚΥΠΡΟΣ

Αδιανόητη προσβολή από τους Τούρκους: Η Κύπρος δεν αναγνωρίζεται ως κράτος κι ας είναι μέλος της ΕΕ

Αδιανόητη προσβολή από τους Τούρκους: Η Κύπρος δεν αναγνωρίζεται ως κράτος κι ας είναι μέλος της ΕΕ

Πολύ προβληματική προσέγγιση, η οποία προκαλεί ένταση χαρακτηρίζει τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων ο υπουργός ενέργειας Οζντίλ Ναμί, υποστηρίζοντας ότι «συμπεριφέρονται σαν να είναι αναγνωρισμένο κράτος που κάνει τα βήματα που θέλει όποτε θέλει, όταν έρθουν τα χρήματα θα τα βάλουν στο δικό τους ταμείο, και εάν οι Τ/κ αποδεχτούν τη λύση που εκείνοι θέλουν τότε θα τους δώσουν τα χρήματα που τους αναλογούν».

Σε συνέντευξή του στην τουρκική έκδοση του Σπούτνικ, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι έχουν αυξήσει τις διπλωματικές τους προσπάθειες και έχουν καλέσει «τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες συνεργάζονται με τους Ε/κ» να είναι πιο προσεκτικές σε αυτό το θέμα. «Ελπίζουμε να λάβουν υπόψη και τις δικές μας απόψεις», ανέφερε.

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι έχουν «αδειοδοτήσει» και εκείνοι της κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) της Τουρκίας για έρευνες και πως δεν πρόκειται να καθίσουν με δεμένα τα χέρια, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί σύντομα μια πλατφόρμα συνεργασίας με την ε/κ πλευρά. «Εμείς προτείναμε μια σειρά μοντέλων στην ε/κ πλευρά αλλά τα απέρριψαν όλα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ανέφερε. Υποστήριξε ότι υπάρχουν κοινές επιτροπές για την πολιτιστική κληρονομιά και για το περιβάλλον και ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί παρόμοια επιτροπή και για την ενέργεια, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η Τουρκία εάν περάσει ο αγωγός EastMed από την ΑΟΖ της Τουρκίας, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να μιλήσει για λογαριασμό της Τουρκίας αλλά στο πλαίσιο των ‘συμφωνιών’ που έχουν υπογραφεί θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν οι δραστηριότητές τους με την Τουρκία σε κάθε πεδίο της Κύπρου. «Η Τουρκία ασφαλώς, ανεξάρτητα με εμάς, είναι φυσικό να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα σε κάποιες από τις περιοχές που η ε/κ πλευρά κήρυξε μονομερώς ως ΑΟΖ της».

Διαβάστε επίσης:

«Βιβλική καταστροφή»: Εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό – μαμούθ που θα γκρεμίσει την Αγιά Σοφιά

Τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό που συγκλόνισε την Αλάσκα - Άνοιξαν στα δύο οι δρόμοι

Eίναι αυτό το «ανθρώπινο κτήνος» που μακέλεψε την Ελληνοαμερικανίδα; Ποια η σχέση της με την Αίγινα