ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Οι εκλογές, τα σενάρια και το ορόσημο της ΔΕΘ

Οι εκλογές, τα σενάρια και το ορόσημο της ΔΕΘ
Κόκκινο έχει χτυπήσει η εκλογολογία

Τα σενάρια για πρόωρες κάλπες «φούντωσαν» μετά τις δυο τελευταίες συνεντεύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κόκκινο έχει χτυπήσει η εκλογολογία και τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο. Τα σενάρια για πρόωρες κάλπες «φούντωσαν» μετά τις δυο τελευταίες συνεντεύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στη συνέντευξή του στη ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για να διεξαχθούν αλλά και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι για να μη γίνουν» βάζοντας το και επίσημα στο τραπέζι ως σοβαρό ενδεχόμενο. Τη Δευτέρα μιλώντας στο capital.gr ανέφερε τα εξής: «Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος – Β. Γιόγιακας και Γ. Λοβέρδος- έχουν μιλήσει δημόσια για πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών βάζοντας στο τραπέζι την 25η Σεπτεμβρίου ή τη 2α Οκτωβρίου.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην έχει ακόμα αποφασίσει για το timing των εκλογών, ωστόσο μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, ζυγίζουν τα δεδομένα, αξιολογούν την κατάσταση και η όποια απόφαση αναμένεται να κλειδώσει το επόμενο διάστημα.

Πάντως υπουργοί και κομματικά στελέχη θα επιστρέψουν στις επάλξεις αμέσως μετά το 15Αύγουστο, μετά από σχετική οδηγία. Κάποια σενάρια υποστηρίζουν πως στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές, η σχετική ανακοίνωση θα γίνει πριν τη ΔΕΘ, που είναι προγραμματισμένη στις 10-18 Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης του και ταυτόχρονα θα δώσει το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία.