Eurovision 2023: Tο απόλυτο φαβορί, οι πολυσυζητημένες συμμετοχές και η θέση της Ελλάδας

Newsbomb

Η 67η διοργάνωση της Eurovision πλησιάζει και το ενδιαφέρον των Eurofans είναι μεγάλο.

Σαράντα τρείς ημέρες μάς χωρίζουν από τον μεγάλο τελικό της Eurovision, που θα διεξαχθεί στο Λίβερπουλ. Η Ουκρανία, η νικήτρια χώρα του διαγωνισμού του 2022 με το τραγούδι «Stefania» των Kalush Orchestra, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της φιλοξενίας της εκδήλωσης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια που προκλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 κι έτσι η πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου αναλαμβάνει τη διοργάνωση.

Το μεγάλο πάρτι της μουσικής θα λάβει χώρα στην Liverpool Arena και θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς στις 9 και 11 Μαΐου και τον τελικό στις 13 Μαΐου. Θα είναι η ένατη φορά, αριθμός-ρεκόρ, που το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τον διαγωνισμό, με τελευταία φορά στο Μπέρμιγχαμ το 1998. Τα τρία ζωντανά σόου θα παρουσιάσουν η Βρετανή τραγουδίστρια Αλέσα Ντίξον, η Βρετανή ηθοποιός Χάνα Γουάντινγκχεμ και η Ουκρανή τραγουδίστρια Γιούλια Σάνινα, με τον Ιρλανδο-Βρετανό τηλεοπτικό παρουσιαστή και σχολιαστή του διαγωνισμού Γκρέιαμ Νόρτον να συμμετέχει μαζί τους στον τελικό.

Τριάντα επτά χώρες θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο να τάσσονται κατά της συμμετοχής τους, κυρίως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης 2021–2023.

Ελλάδα και Κύπρος θα εμφανιστούν στον δεύτερο ημιτελικό στις 11 Μαΐου, με τον Victor Vernicos να παρουσιάζει το κομμάτι «What They Say» στην όγδοη θέση ενώ η Κύπρος με τον Andrew Lambrou θα τραγουδήσει στην έκτη θέση. Στον πρώτο ημιτελικό, στις 9 Μαΐου, θα διαγωνιστούν 15 χώρες ενώ στον δεύτερο ημιτελικό θα λάβουν μέρος 16 χώρες. Από τους δύο ημιτελικούς θα προκριθούν οι 10 πρώτες χώρες, οι οποίες θα συναντήσουν τις 5 μεγάλες χώρες αλλά και την περσινή νικήτρια Ουκρανία στον μεγάλο τελικό.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα προγνωστικά τραβούν το ενδιαφέρον και οι Eurofans τα παρακολουθούν μανιωδώς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποδόσεις, η Σουηδία είναι το μεγάλο φαβορί με τη Loreen και το τραγούδι «Tattoo». Η τραγουδίστρια, που έχει ξανακερδίσει τον διαγωνισμό το 2012 με το «Euphoria», επιστρέφει σε γνώριμα εδάφη και είναι έτοιμη να σαρώσει.

Tην τριάδα, στα μεγαλύτερα στοιχηματικά γραφεία που ασχολούνται με την Eurovision, συμπληρώνουν η Φινλανδία με τον Käärijä και το «Cha, Cha, Cha» αλλά και η Ουκρανία με το ποπ ντουέτο των Tvorchi και το τραγούδι «Heart of Steel». Ο εγχώριος τελικός πραγματοποιήθηκε σε έναν σταθμό του μετρό στο Κίεβο, ο οποίος μετατράπηκε σε τηλεοπτικό στούντιο. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να παρουσιάσουμε την Ουκρανία με αξιοπρέπεια», δήλωσε το μέλος του συγκροτήματος, Andrew Hutsuliak.

Νορβηγία, Ισπανία Ισραήλ, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Γαλλία, ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα και φιγουράρουν ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των φανατικών της Eurovision. Να σημειωθεί ότι η 25χρονη Mae Muller θα εκπροσωπήσει την διοργανώτρια χώρα με το «I Wrote A Song».

Μεγάλος ντόρος έχει γίνει και με τη συμμετοχή της Τσεχίας και το γυναικείο συγκρότημα Vesna, που θα ερμηνεύσει το κομμάτι «My sister’s crown». Οι στίχοι του τραγουδιού έχουν πολιτικό χαρακτήρα και αναφέρονται στο «βασίλειο αίματος» της Ρωσίας, σε μια συμμετοχή υποστήριξης προς την Ουκρανία. Όσον αφορά στη χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά. Συγκεκριμένα τα περισσότερα γραφεία μάς θέλουν ανάμεσα στην 28η και 30η θέση, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για συμπεράσματα.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved