MEDIA

Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί του Λάκη Λαζόπουλου η «φωνή»

Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί του Λάκη Λαζόπουλου η «φωνή»

Όχι. Η μεγάλη επιτυχία του Λάκη Λαζόπουλου, του σατιρικού «ενοίκου» του Αλ Τσαντίρι Νιούζ, δεν είναι ούτε τα ένθερμα, μακρόσυρτα χειροκροτήματα του κοινού, ούτε τα σπασμένα μηχανάκια της AGB, ούτε φυσικά και οι δεκάδες διαφημιζόμενοι που συνωθούνται για ένα …αλμυρό διαφημιστικό ημίλεπτο προβολής τους στο prime time της Τρίτης στον Alpha…

Το «γκράν σουξέ» του Λάκη δεν είναι οι αυταπόδεικτες επιτυχίες του, η προφανής κεφαλαιοποίηση του μεγάλου του ταλέντου, η ιστορική του διαδρομή στο ελεύθερο θέατρο, η πολιτική του καριέρα – με την ευρεία έννοια καθώς το όνομά του έπαιξε για τις ευρωεκλογές του 2014 - γύρω από τον άξονά του που δεν πρόδωσε ποτέ… Το μεγάλο κεφάλαιο του Λάκη είναι αυτό που συνηθίζουν οι ψυχαναλυτές να αποκαλούν «σύνδρομο του Μπετόβεν»: Το να μεγαλουργείς εκεί που είσαι αδύναμος, εκεί που έχεις «ντεφό», που νιώθεις μόνος, εκεί που βάλλεσαι πανταχόθεν, εκεί που οι σύμμαχοί σου σε στηρίζουν μέχρι την πτώση σου – πιστοί στο δόγμα «δρυός πεσούσης πάς ανήρ ξυλεύεται»…

Ο Λάκης δεν έχει κρύψει ποτέ ότι πάσχει από κατάθλιψη. Και όμως κινείται! Εργατικός, αστείρευτος, ακούραστος, καταφέρνει να κάνει τον κόσμο να γελάει, πάντα εκρηκτικός, ορμητικός, απρόβλεπτος, με πηγαίο και αστείρευτο χιούμορ.

Ο Λάκης ανήκει στην Αριστερά. Χωρίς η Αριστερά να του ανήκει, να του χαρίζεται, έστω στο παραμικρό… Αλλο σημαντικό μείον για μεγάλο ποσοστό του ελληνικού τηλεοπτικού σώματος. Που επιμένει να τον παρακολουθεί στενά, ακόμη και όταν αμφισβητεί, καυτηριάζει, σαρκάζει ό,τι ψηφίζουν με μένος οι τηλεθεατές, ό,τι πιστεύουν ως «ιερό και όσιο». Βαμμένοι νεοδημοκράτες, παλιοί ΠΑΣΟΚοι, νεόκοποι Συριζαίοι, ορκισμένοι Ποταμίσιοι, φανατικοί ΚΚΕέδες, οι περισσότεροι τον υποδέχονται με κομματική ανεξιθρησκεία και προτιμούν τον καναπέ του σαλονιού τους για να γίνει της … Τρίτης – κάθε Τρίτη - στο δικό τους «Αλ Τσαντίρι». Το άλλοθί του; Οτι αυτοσαρκάζεται, ότι γελάει, συγκινείται. Κυρίως ότι πλαγιοκοπεί πρόσωπα και στηλιτεύει πράγματα μέσα από τον χώρο από τον οποίο προέρχεται. Ανελέητη σάτιρα, ανατρεπτικό χιούμορ, καυστικά σχόλια, δολοφονικές ατάκες, πικρές αλήθειες, συγκινητικές στιγμές. Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με φόρα «περιποιείται» και πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Αριστεράς από την καλή και από την ανάποδη.

Ο Λάκης δεν είναι συμπαθής στην εξουσία καθώς η σάτιρά του δεν ξεφεύγει ούτε από τον δικαστικό έλεγχο που επιβάλλουν εκτός από το ΕΣΡ, τιμωρίες με πρόστιμα. Για πρώτη φορά το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ επικύρωσε τον περασμένο Ιανουάριο πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ που επιβλήθηκε από το ΕΣΡ στον Alpha για την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», με παρουσιαστή τον Λάκη Λαζόπουλο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την 3946/2104 απόφασή του, δέχεται το σκεπτικό του ΕΣΡ, το οποίο έχει επιβάλει δεκάδες πρόστιμα στην εκπομπή. Έτσι, ενώ αναγνωρίζεται πως η συγκεκριμένη εκπομπή είναι πράγματι σατιρική, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκειά της ο παρουσιαστής χρησιμοποίησε φράσεις χυδαίες «με τρόπο ακραίο» και ως εκ τούτου δεν έχει την από το άρθρο 15, παρ. 2 του Συντάγματος και τον 2/1991 Κανονισμό του ΕΣΡ «απαιτούμενη ποιοτική στάθμη».

Το ΣτΕ αναφέρει πως το ΕΣΡ εκτίμησε τον σατιρικό χαρακτήρα της εκπομπής και για τον λόγο αυτό παρέβλεψε στην απόφασή του ορισμένες «κακόηχες» αλλά συνηθισμένες φράσεις. Το δικαστήριο επικαλείται την υποχρέωση τήρησης ευπρεπούς γλώσσας από τον τηλεοπτικό σταθμό με βάση τον Κανονισμό, ενώ απορρίπτει ως «αβάσιμο» και τον ισχυρισμό πως η τηλεοπτική σάτιρα, ως «μορφής λόγου και τέχνης», προστατεύεται από τα άρθρα 14, παρ. 1 και 16, παρ. 1 του Συντάγματος.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα ρήγμα στην προστασία της ελευθερίας του λόγου που απολάμβαναν οι σατιρικές εκπομπές, καθώς πλέον τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται θα θεωρούνται και συνταγματικά…

Ο Λάκης πληρώνει πολύ ακριβά τις δολοφονικές του ατάκες

Αναφέρεται στις πανελλαδικές εξετάσεις και πετάει την απίστευτη ατάκα της καλής επιτυχίας για να γίνουν καλοί μετανάστες.

Δεν διστάζει να τα βάλει με τον πάλαι πρωθυπουργό, τον ΓΑΠ αναφέροντας «Ο Παπανδρέου υπέγραφε και τα χαρτιά υγείας». Το καλύτερο; «Δεν έχει σημασία που καταστράφηκε η χώρα, αναδείχθηκε το Καστελλόριζο».

Αγαπημένος του στόχος ο Αδωνις (ένας είναι ο Αδωνις) που του ταιριάζει γάντι η ατάκα «Ο Μπάφος και ο Μπούφος»…
Και το αποκορύφωμα; Τολμά να κάνει πολιτική παρέμβαση σε κρίσιμη ώρα για τη διαπραγμάτευση τονίζοντας «Η όλοι οι Ελληνες στην Ευρώπη ή κανένας Ελληνας στην Ευρώπη». Αν όχι ο Λάκης, τότε ποιος;

Σχετικές ειδήσεις