MEDIA

Τηλεοπτικές άδειες: Το Βατερλώ της κυβέρνησης – Τα πάντα αναδίδουν οσμή σκανδάλου

Τηλεοπτικές άδειες: Το Βατερλώ της κυβέρνησης  – Τα πάντα αναδίδουν οσμή σκανδάλου

Νικητές και ηττημένοι φέρονται εξοργισμένοι με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης – Πλέον ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ευθέως ότι υπήρξε deal με τον Καλογρίτσα – Θα επέμβει εισαγγελέας για τα όσα πρωτοφανή έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθημερινά;

Το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι τα πάντα εξελίσσονται κανονικά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Άλλωστε οι τρεις από τους υπερθεματιστές (ΣΚΑΙ, Βαγγέλης Μαρινάκης και ΑΝΤ1) έχουν ήδη καταβάλλει την πρώτη δόση ενώ ο Ιβάν Σαββίδης έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να καταβάλλει το ποσό που του αναλογεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά ενώ δεν λείπουν και οι ενδοκυβερνητικές γκρίνιες για έναν διαγωνισμό που ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι».

Καταρχήν η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών εξανέμισε και τα τελευταία ψήγματα του περίφημου «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς. Η σκανδαλώδης υποστήριξη της υποψηφιότητας Καλογρίτσα και οι ακόμη σκανδαλωδέστερες εξελίξεις με το πόθεν έσχες του υποψήφιου Αριστερού καναλάρχη, τα βοσκοτόπια, τη φοροδιαφυγή και τις απίθανες δανειοδοτήσεις που λάμβανε από την τράπεζα Αττικής, κατέστησαν σαφές και στον πλέον καλόπιστο παρατηρητή ότι υπάρχει κάτι βαθιά σάπιο στο βασίλειο της Αριστερής ηθικής.

Όμως αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η αποβολή Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό έχει προκαλέσει μια σειρά από καραμπόλες, η εξέλιξη ων οποίων είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

Καταρχήν, τη θέση του Καλογρίτσα, ως πρώτος επιλαχών, αναπλήρωσε ο Ιβάν Σαββίδης. Και μπορεί ο 30ος πλουσιότερος επιχειρηματίας της Ρωσίας να έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να καταθέσει την πρώτη δόση εντός των προσεχών ημερών, όμως, αυτό δεν λέει και πολλά πράγματα καθώς μια άλλη δήλωσή του μετά το τέλος της διαδικασίας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, ο Ιβάν Σαββίδης έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας είχε πει κατά λέξη: «Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά, εκπλήρωσα την αποστολή μου». Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο ομογενής επιχειρηματίας είχε παραδεχτεί ότι τουλάχιστον στην τελευταία φάση του διαγωνισμού λειτούργησε ως «λαγός», γεγονός που εκτόξευσε την τιμή της 4ης άδειας.

Οπότε έχουμε έναν υποψήφιο (Καλογρίτσας) ο οποίος αποδεδειγμένα πλέον δεν διέθετε τα χρήματα που ποντάριζε και έναν ακόμη (Σαββίδης) ο οποίος είχε κάνει μηδενικά πονταρίσματα, παρασύροντας τον αντίπαλό του (Βαγγέλη Μαρινάκη) να βάζει συνεχώς πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αποκτήσει την πολυπόθητη 4η άδεια.

Πόσο σίγουροι, μπορεί να είναι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι οι τρεις υπερθεματιστές δεν θα ζητήσουν κάποια από τα χρήματα που έδωσαν; Καθόλου είναι η απάντηση, αφού ήδη ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι για επιχειρηματίες που πνέουν τα μένεα εναντίον του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς θεωρούν ότι παγιδεύτηκαν σε ένα σικέ παιχνίδι. Και αν στο Μέγαρο Μαξίμου νομίζουν ότι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω δεν είναι κάτι σημαντικό για έναν ισχυρό επιχειρηματία, η αλήθεια είναι στον κόσμο των business και το ένα ευρώ μετράει. Άλλωστε κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν «σκορπάει» τα χρήματά του για να κάνει το «κομμάτι» του ο Λευτέρης Κρέτσος.

Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Alpha έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά του Ιβάν Σαββίδη αλλά και κατά του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου. Αλλά το σήριαλ τηλεοπτικές άδειες έχει και άλλα επεισόδια.

Η εσωκομματική γκρίνια

Μεγάλος χαμένος από τις μέχρι τώρα εξελίξεις είναι χωρίς αμφιβολία ο Νίκος Παππάς. Ο ιθύνων νους της όλης διαδικασίας βρίσκεται – σιωπηρά προς το παρόν – στο στόχαστρο αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκνευρισμός για τον πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας δεν κρύβεται στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι λίγοι αυτοί που του χρεώνουν το φιάσκο Καλογρίτσα.

Ο Νίκος Παππάς είχε ένα πολύ απλό σχέδιο: μια διαγωνιστική διαδικασία που με χειρουργικό τρόπο θα έδειχνε να βάζει τέλος στο φαύλο κύκλο της διαπλοκής μεταξύ επιχειρηματιών, τραπεζών και πολιτικών. Τι έγινε στην πράξη; Μια διαγωνιστική διαδικασία για την οποία τα στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χλεύη ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο ρόλος του ΣτΕ

Την Παρασκευή (30/09) η Διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητήσει τις ενστάσεις των καναλιών για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Αν και τα μέλη του ΣτΕ με κατά καιρούς ανεπίσημες παρεμβάσεις τους έχουν προειδοποιήσει ότι κανένας δεν μπορεί να προκαταβάλει ή να προβλέψει την απόφασή τους, ένα είναι σίγουρο: η πολυπλοκότητα της υπόθεσης καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη λήψη απόφασης σε μία και μόνο συνεδρίαση. Οπότε το ήδη θολό τηλεοπτικό τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σχετικά σύντομα.

Το ενδεχόμενο αυτό θα δώσει χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους να οργανώσουν καλύτερα την άμυνά τους, θα εντείνει τους επιχειρηματικούς διαγωνισμούς και φυσικά θα αυξήσει την ήδη υφέρπουσα ένταση και γκρίνια που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά το φιάσκο Καλογρίτσα.

Και ύστερα ήρθε ο Κούλογλου

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι χθεσινές (27/09) δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου δημιουργούν τεράστιο θέμα για την νομιμότητα της όλης διαδικασίας. Ο ευρωβουλευτής παραδέχτηκε ευθέως ότι ο κ. Καλογρίτσας προφανώς συνήψε συμφωνία με μέλη της κυβέρνησης, αλλά αυτή η συμμαχία δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να κερδίσει τους αντιπάλους.

Οι δηλώσεις Κούλογλου είναι η επιτομή αυτού που λέμε «δηλώσεις για εισαγγελέα» αν και όλως παραδόξως, ακόμα δεν έχει «κουνηθεί φύλλο» προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει ένα: η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις τηλεοπτικές άδειες προσπάθησε να πετύχει μια στρατηγική νίκη εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της συντρίβοντας, δήθεν, τη διαπλοκή 30 ετών, και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τη δική της διαπλοκή. Τελικά, υπέστη μια τακτική ήττα που μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε συντριβή, ενώ ταυτόχρονα έβαλε απέναντί της όλους τους υπερθεματιστές, νικητές και ηττημένους. «Έκαψε» ολοκληρωτικά τον Καλογρίτσα, υποχρεώνει τον Ιβάν Σαββίδη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ ίσως(;) δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του και έχει εξοργίσει τους υπόλοιπους που αναγκάστηκαν να πληρώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, αν δεν υπήρχαν στον διαγωνισμό οι κ.κ. Καλογρίτσας και Σαββίδης.

Λέτε να τα βγάλει εύκολα πέρα; Κομματάκι δύσκολο…

Σχετικές ειδήσεις