MEETING POINT

Κατρούγκαλος στο Newsbomb.gr: Πολιτική επιτυχία και προσωπικό στοίχημα Τσίπρα οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Κατρούγκαλος στο Newsbomb.gr: Πολιτική επιτυχία και προσωπικό στοίχημα Τσίπρα οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ως «μεγάλη πολιτική επιτυχία» και «προσωπικό στοίχημα» του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα και την συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Νewsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη.

Στην συνέντευξή του στο Μeeting Point ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτει την σύγκριση που γίνεται σε ό,τι αφορά την συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ και σε εκείνες του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, λέει ότι «η επιρροή του Αλέξη Τσίπρα στο εκλογικό σώμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιρροή του κομματικού μηχανισμού» και απαντά στις εσωκομματικές ανησυχίες περί «αρχηγικού κόμματος» και «πασοκοποίησης».

Όπως λέει, «δεν θέλουμε να γίνουμε δεύτερο ΠΑΣΟΚ, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να γίνει δέυτερος Ανδρέας Παπανδρέου, θέλουμε όμως να επαναλάβουμε αυτό το πείραμα της συνένωσης από διάφορες πηγές της δημοκρατικής παράταξης».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι «δεν έχουμε ουσιαστικά κέρδη» και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ιδιαίτερα σκεπτικός για το εάν η αγορά των F-35 είναι υπέρ της εθνικής μας άμυνας». «Η εμπλοκή μας», λέει, «σε μια κούρσα εξοπλισμών δεν είναι κάτι που ενισχύει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δηλώνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην ενισχυθεί με F-16 η Τουρκία, και τονίζει πως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία «η Τουρκία αναβαθμίζει την θέση της αυτοπροβαλλόμενη ως αναντικατάστατος εταίρος της Δύσης».

Για τις εθνικές εκλογές λέει πως «εάν συνέφερε την ΝΔ να πάρει σε πρόωρες κάλπες θα το είχε κάνει», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υφίσταται φθορά από το κύμα της ακρίβειας.

Χαρακτηρίζει «στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ» τις συμμαχικές κυβερνήσεις, ενώ απαντώντας στο μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ «δεν θα κάνει πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα», λέει ότι «το ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εξαρτάται και από το ποιο κόμμα θα είναι μπροστά». Προβλέπει, δε, ότι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγνωρίζει ωστόσο ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «τα ανώτερα μεσαία στρώματα είχαν θιγεί συγκριτικά δυσανάλογα» και λέει ότι το βασικό πρόβλημα του κόμματος είναι ότι «πολλές φορές στελέχη μας λένε άλλα πράγματα από την κεντρική γραμμή».

Δείτε τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη: