ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταθεροποιεί τις επιδόσεις του ο ΟΤΕ

Σταθεροποιεί τις επιδόσεις του ο ΟΤΕ

Στη σταθεροποίηση των οικονομικών επιδόσεων και τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των ταμειακών ροών του "επενδύει" ο ΟΤΕ, επιδιώκοντας να συνεχίσει την πολιτική του ελέγχου του κόστους.

Του Δημήτρη Μαλλά

Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου, όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου 2015, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα εθελούσια έξοδο, η οποία θα είναι μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί με τον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας της Ελλάδας, μάλιστα, να παρουσιάζει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, θετικό πρόσημο στα έσοδα της. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι το 2015 θα συνεχίσει τη σταθεροποίηση των επιδόσεων του στην Ελλάδα τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, ενώ στα πλάνα είναι η συνέχιση των επενδύσεων σε υποδομές, το συνολικό ύψος των οποίων σε Ελλάδα και Ρουμανία εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των πληρωμών για άδειες φάσματος.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το α' τρίμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στα 940,8 εκατ. ευρώ (-2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014) με τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 0,3% στα 372,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 320 εκατ. ευρώ (-3,4%) με τα καθαρά κέρδη να είναι στα 40,4 εκατ. ευρώ (έναντι 55,8 εκατ. ευρώ πέρσι). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (σ.σ. δηλαδή εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων/εξόδων) διαμορφώθηκαν στα 53,9 εκατ. ευρώ έναντι 57,5 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Εθελουσία

Ερωτώμενος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης σχετικά με το ενδεχόμενο νέας εθελουσίας εξόδου, ο κ. Τσαμάζ απάντησε ότι "είμαστε σε συζητήσεις και κάνουμε εκτιμήσεις και υπολογισμούς για να δούμε αν υπάρχουν οφέλη, αλλά ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση". Πρόσθεσε πάντως ότι η νέα εθελουσία, σε περίπτωση που υπάρξει, θα είναι μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη. Πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα αφορούσε περίπου 1000 εργαζόμενους.

ΦΠΑ και συνδρομητική TV

Σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στον συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Τσαμάζ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή, σημείωσε πάντως ότι αν υπάρξει μείωση, αυτή θα περάσει εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές.

Αρκετή συζήτηση έγινε και για την πορεία της συνδρομητικής τηλεόρασης με τα στελέχη του ΟΤΕ να σημειώνουν ότι έχουν υψηλούς στόχους για το 2015, αλλά από το φθινόπωρο, οπότε και θα αρχίσουν να μεταδίδονται οι αγώνες του Champions League από την πλατφόρμα του ΟΤΕ TV. Επιπλέον, ο γενικός εκτελεστικός διευθυντή του ομίλου, Ζαχαρίας Πιπερίδης, ανέφερε ότι ο ΟΤΕ πρόκειται πολύ σύντομα να λανσάρει μία "υβριδική" λύση με τους πελάτες να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο τόσο μέσω δορυφορικής σύνδεσης όσο και μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης (IPTV).

Όσον αφορά το ενδιαφέρον για τη Nova, ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης επανέλαβε αυτό που είχε αναφερθεί και στην προηγούμενη -πριν από 3 μήνες- τηλεδιάσκεψη ότι "το ενδιαφέρον έχει παγώσει λόγω των οικονομικών συνθηκών" σημειώνοντας ότι "θέλουμε να είμαστε συνετοί".

Ο κ. Μαζαράκης άφησε πάντως ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη Romtelecom. Η ρουμανική κυβέρνηση θέλει να "αξιοποιήσει" το 46% που έχει στη Romtelecom, και ο ΟΤΕ, όπως επισημάνθηκε, περιμένει τις επιλογές του Βουκουρεστίου. Σε αυτές περιλαμβάνεται τόσο η εισαγωγή στο χρηματιστήριο όσο και η πώληση της συμμετοχής για την οποία θα μπορούσε να ενδιαφερθεί ο ελληνικός όμιλος.

Ρυθμιστική αρχή

Ερωτώμενος για τη σχέση με τη ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και έχουν βελτιωθεί οι διαδικασίες, αλλά, όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την τηλεπικοινωνιακή στρατηγική της χώρας, όπως είναι η καθολική παροχία και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δίκτυα νέας γενιάς, θα πρέπει να περιμένουμε τον ορισμό του νέου προέδρου.

VDSL και κινητή

Οι καλές επιδόσεις της σταθερής στην Ελλάδα αποδίδονται και στην ενίσχυση της συνδρομητικής βάσης όσον αφορά στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Το α' τρίμηνο του 2015, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 27.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή το 46% περίπου των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας συνολικά τους 1.394.000 πελάτες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL του ΟΤΕ, είχαν προσελκύσει πάνω από 107.000 συνδρομητές στο τέλος του τριμήνου. Ο ΟΤΕ TV έφθασε στο τέλος Μαρτίου να έχει 367.000 συνδρομητές με τους νέους συνδρομητές να φθάνουν στις 13.000.

Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα της Cosmote παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα (293,7 εκατ. ευρώ έναντι 294,7 εκατ. ευρώ), αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων από συσκευές, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 4,9%, τάση παρόμοια με τα προηγούμενα τρίμηνα. Ο κ. Πιπερίδης ανέφερε ότι η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως για το σύνολο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας το 2015 θα κλείσει με πτώση 3% έως 5% όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες.

Σχετικές ειδήσεις