ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους
Pixabay

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη - Ποιους ευνοούν οι νέοι συντελεστές. 

Αυξήσεις σε όσους έχουν εργαστεί τουλάχιστον 28 έτη, με καλύτερους συντελεστές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, φέρνει το σχέδιο αλλαγών του υπουργείου Εργασίας στα ποσά των συντάξεων.

Το σχέδιο των αλλαγών προβλέπει τουλάχιστον δύο πιθανές εκδοχές:

  • Να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και πάνω κατά 5%, 8% ή 10%.
  • Να αλλάξουν οι συντελεστές, αλλά με βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 35 ή 37 έτη εργασίας και άνω, ώστε να επιβραβεύονται με καλύτερη σύνταξη λόγω παραμονής τους στην εργασία και καταβολής μεγαλύτερων εισφορών.

Σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη περιορίζονται μόνον για όσους περνούν τα 35 έτη και ενδέχεται σε αυτά τα χρόνια (35-42 έτη) η αύξηση των συντελεστών να είναι μεγαλύτερη του 10%.

Από την αλλαγή των συντελεστών προκύπτουν αυξήσεις συντάξεων έως και 50 ευρώ κατά μέσο όρο για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη και με μισθούς από 1.200 έως 1.500 ευρώ, ενώ για όσους έχουν πάνω από 40 έτη και μισθούς 1.800 ευρώ η αύξηση στη σύνταξη φτάνει έως και 80 με 85 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η εκτίμηση είναι ότι οι συντελεστές θα αυξηθούν ώστε να υπάρχει κίνητρο ασφάλισης και παραμονής στην εργασία για καλύτερη σύνταξη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Νέα απόφαση - «βόμβα» για τα αναδρομικά

Προστασία πρώτης κατοικίας: Από σήμερα οι αιτήσεις - Μόνο ηλεκτρονικά η ρύθμιση