ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα του ΣΕΒ: Οι 11 κλάδοι με τους 240.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης

Έρευνα του ΣΕΒ: Οι 11 κλάδοι με τους 240.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης
Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων αναφέρεται ως ο σημαντικότερος λόγος δυσκολίας πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας
PIXABAY/AΡΧΕΙΟ

Τα επαγγέλματα που έχουν προοπτικές για πλήρη απασχόληση, παρουσίασε σήμερα ο ΣΕΒ, σε συνέντευξη τύπου, μετά από σχετική έρευνα.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για 11 επαγγέλματα, στα οποία το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, στα επαγγέλματα αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι, το σύνολο σχεδόν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Τα επαγγέλματα

Πρόκειται για τις εξής ειδικότητες: Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων, Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού, Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων, Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, Τεχνικός Αυτοματισμών, Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων, Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης, Στέλεχος προώθησης εξαγωγών, Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων και Χειριστής μηχανημάτων έργου.

3-4.jpg
Οι κλάδοι με το εντονότερο πρόβλημα είναι της ενέργειας (49%) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (42%)pixabay

Αποτελέσματα της έρευνας

Τα βασικά ευρήματα είναι:

-Το 36% των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας. Το ποσοστό είναι 46% για τις περισσότερο εξωστρεφείς (δηλαδή αυτές που εξάγουν πάνω από 50% της παραγωγής τους) αλλά και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ποσοστό 45% του δείγματος. Οι κλάδοι με το εντονότερο πρόβλημα είναι της ενέργειας (49%) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (42%).

-Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων αναφέρεται ως ο σημαντικότερος λόγος δυσκολίας πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας (27,7%). Ακολουθούν η έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας (21,3%), η απομακρυσμένη γεωγραφικά θέση της επιχείρησης (12,4%) και η έλλειψη των απαιτούμενων τυπικών προσόντων (11,5%).

computer-3368242_960_720.jpg
Στα επαγγέλματα αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοιpixabay

-Η έλλειψη δεξιοτήτων είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη τυπικών προσόντων.

Τεχνολογίες όπως οι αυτοματισμοί και τα νέα λογισμικά, δημιουργούν νέες ανάγκες ενώ η, η έλλειψη δεξιοτήτων προκαλεί και αύξηση του φόρτου εργασίας για το υφιστάμενο προσωπικό. Παράλληλα, αυξάνει τα λειτουργικά κόστη και καθυστερεί την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή/και υπηρεσιών.

1-5.jpg
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικούpixabay

Οι μισθοί

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, οι μισθοί και η απασχόληση σε αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στο σύνολο της οικονομίας.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.

Το σημαντικότερο είναι πως οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης είναι ευοίωνες για πολλά από αυτά, γιατί βρίσκονται στο προπύργιο της τεχνολογικής εξέλιξης.

Επισημάνσεις του πρόεδρου του ΣΕΒ

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας παρουσίασε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου για τις «Νέες δεξιότητες και τα Επαγγέλματα με Μέλλον», τονίζοντας ότι το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης, σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις.

Αποτέλεσμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τις δεξιότητες που αναζητούν και πολλοί συμπολίτες μας να μην βρίσκουν δουλειά. «Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος στην έρευνα του ΣΕΒ αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

2-3.jpg
Στην έρευνα συμμετείχαν 831 επιχειρήσεις με απασχόληση μεγαλύτερη των 30 ατόμωνpixabay

Η έρευνα

Η έρευνα του ΣΕΒ για το ανθρώπινο δυναμικό πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και συμμετείχαν 831 επιχειρήσεις με απασχόληση μεγαλύτερη των 30 ατόμων από τους εξής κλάδους: Αγροδιατροφή, Βιοοικονομία, Υγεία και Φάρμακο, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δομικά Υλικά και Μέταλλο, Ενέργεια και Logistics – Μεταφορές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή σε 10.046 δικαιούχους αγρότες

Αναδρομικά: Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση από 250.000 συνταξιούχους

Σχετικές ειδήσεις