ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Τέλος στις παρατάσεις - Πότε θα γίνει η ανάρτηση για την Αθήνα

Κτηματολόγιο: Τέλος στις παρατάσεις - Πότε θα γίνει η ανάρτηση για την Αθήνα

Το ο Κτηματολόγιο βάζει τέλος στη σιωπηρή παράταση για τη συλλογή δηλώσεων. 

Το σύνολο των Γραφείων Κτηματογράφησης της χώρας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, προκειμένου να δεχθούν όσους πολίτες δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ιδιοκτησία τους, ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας των πολιτών λόγω κορονοϊού.

Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η κίνηση στα Γραφεία Κτηματογράφησης μειώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως από τις 25 Μαΐου 2020 έως τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου μπαίνουν σε εφαρμογή δύο προγράμματα προανάρτησης και 12 ανάρτησης σε όλη τη χώρα για πάνω από 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Πότε ξεκινά η ανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας

Την 1η Ιουνίου 2020 ξεκινά η ανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με ανακοίνωσή του, καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες, που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους, είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δηλώσεών τους, να το πράξουν άμεσα.

Αναφορικά με την ενεργοποίηση του νόμου για την επιβολή προστίμων σε όσους δεν δήλωσαν εγκαίρως την ατομική τους ιδιοκτησία μετά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις της πολιτείας, από το Κτηματολόγιο τονίζεται, πως μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να θεσμοθετηθεί ο τρόπος επιβολής τους. Ενώ, το ύψος του προστίμου θα είναι συνάρτηση της αξίας της ιδιοκτησίας, που δεν δηλώθηκε και του χρόνου καθυστέρησης. Μετά την θεσμοθέτησή τους θα ενεργοποιηθεί και η επιβολή τους. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, όσοι πολίτες σπεύσουν μέχρι τότε να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους δεν θα επιβαρυνθούν με κανένα πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι η προσέλευσή των πολιτών στα γραφεία Κτηματογράφησης γίνεται αυστηρά κατόπιν ραντεβού και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 210 6505600 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr

Τα πρόστιμα

Oι πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα. Τα πρόστιμα θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο και της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Έτσι θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και η εστίαση - Τι να προσέξετε

Σχετικές ειδήσεις