ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το σχέδιο κεφαλαιακής θωράκισης της Τράπεζας Πειραιώς

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το σχέδιο κεφαλαιακής θωράκισης της Τράπεζας Πειραιώς
INTIME

Το σχέδιο κεφαλαιακής θωράκισης της Τράπεζας Πειραιώς που αποσκοπεί να καλύψει μέρος των απωλειών που θα υποστεί η τράπεζα στην προσπάθεια να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της, θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, την έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, την πώληση των ΡΟS έναντι 250 εκατ. ευρώ, μια συνθετική τιτλοποίηση ύψους 500 εκατ. και το swap ομολόγων που έγινε με τον ΟΔΔΗΧ με κέρδος 220 εκατ. ευρώ.

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα τις λεπτομέρειες για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, καθώς θα απαιτήσεις σειρά ενεργειών όπως ή έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.

Στη διαδικασία αυτή ειδικό ρόλο θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει σήμερα το 61% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αυτό που θα καταδειχθεί στις επόμενες 30 ημέρες είναι το εάν το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα του ή αν θα εκχωρήσει μέρος αυτών προκειμένου να μεγαλώσει το μερίδιο των ιδιωτών επενδυτών.

Το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι το Ταμείο θα παραχωρήσει ένα μέρος των δικαιωμάτων του προκειμένου μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς να περιοριστεί κάτω από το 40%.