ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Big Raise για τον Χρήστο Μεγάλου, ο «αεικίνητος» Βύρωνας και η REDS  

Big Raise για τον Χρήστο Μεγάλου, ο «αεικίνητος» Βύρωνας και η REDS   

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Αύξηση μισθού για τον Χρήστο Μεγάλου

Μπορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να μην διαθέτει καταστατική πλειοψηφία στην Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο η συμφωνία πλαισίου συνεργασίας (RFA) που συνομολόγησαν οι δύο πλευρές το 2015 εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει την τράπεζα. Στη βάση αυτή, προ ημερών ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου απηύθυνε αίτημα στο ΤΧΣ, προκειμένου να εγκρίνει την εισήγηση της Επιτροπής Αποδοχών της Τράπεζας Πειραιώς για το νέο πλαίσιο αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το νέο πλαίσιο αμοιβών προβλέπει την αύξηση της μικτής σταθερής αμοιβής του κ. Μεγάλου, πάνω από τα 293.000 ευρώ, που λαμβάνει σήμερα. Οι συμπαθούντες τον κ. Μεγάλου υποστηρίζουν πως το δικαιούται και με το παραπάνω. Πάντως, η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς προς την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από το ΤΧΣ, προβλέπει τη διατήρηση των ετήσιων αμοιβών των μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου θα εξακολουθήσει να λαμβάνει μικτή σταθερή αμοιβή 253.800 ευρώ.

Η «ρουμανική Wirecard»

Στελέχη της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν πως ήλθε η ώρα η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος να ασχοληθεί με την υπόθεση της City Insurance, τη «ρουμανική Wirecard», όπως έχει αρχίσει να αναφέρεται στον ευρωπαϊκό οικονομικό τύπο. Η ρουμανική ασφαλιστική εταιρεία τέθηκε προ ημερών υπό ειδική διαχείριση από την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ASF) της Ρουμανίας, καθώς «εξωράιζε» τις οικονομικές της καταστάσεις και δήλωνε πως διέθετε σε μετρητά 125 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως αποδείχθηκε δεν βρίσκονταν στους λογαριασμούς της. Ότι ακριβώς δηλαδή συνέβη με το σκάνδαλο της γερμανικής Wirecard. Αυτή τη φορά όμως η ελεγκτική εταιρεία που δεν έκανε καλά τη δουλειά της είναι η Grant Thornton Romania. Γιατί αυτή η υπόθεση έχει ελληνικό και εποπτικό ενδιαφέρον; Για πολλούς λόγους. Όπως έχει προαναφέρει η στήλη, η City Insurance δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με τη μορφή ΕΠΥ, έχοντας ασφαλίσει πολλές δεκάδες χιλιάδες οχήματα. Υπό το βάρος των εξελίξεων πρέπει να ξεκαθαρισθεί τί θα συμβεί με αυτά. Καταλαβαίνουμε πάντως πως η Ιωάννα Σεληνιωτάκη, η Διευθύντρια Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ θα παρέμβει σύντομα.

Ο «αεικίνητος» Βύρωνας

Μερίσματα συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ έχει διανείμει την τελευταία διετία η εταιρεία Antipollution ANE του Βύρωνα Βασιλειάδη, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ευκολιών υποδοχής αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων, με ειδίκευση στην παραλαβή και διαχείριση στερεών αποβλήτων. Η οικογένεια Βασιλειάδη, η οποία πρωταγωνιστεί στον κλάδο της αποκομιδής, διαχωρισμού και επεξεργασίας επικίνδυνων και μη αποβλήτων, δραστηριοποιούμενη τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα λιμάνια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις εντός και εκτός Ελλάδος, φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για εισαγωγή της Antipollution ANE στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Για μια εταιρεία που έχει κύκλο εργασιών περίπου 20 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ, η εισαγωγή στον Nasdaq θα ήταν μια υπολογίσιμη πρόκληση. Πάντως προς το παρόν ο πάντα «αεικίνητος» Βύρωνας εστιάζει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου Βασιλειάδη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βασικό όχημα την εταιρεία Venergia με έδρα το Λουξεμβούργο. Για το λόγο αυτό προχώρησε στην πρόσληψη του πολύπειρου Κωνσταντίνου Αθανασιάδη, προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ), τον οποίο τοποθέτησε CEO της ελληνικής θυγατρικής VEN ENERGY, η οποία ήδη βολιδοσκοπεί ώριμα έργα στην αγορά των ΑΠΕ.

Για πάντα μαζί

Έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε η μεγάλη επιτυχία του Γιάννη Πάριου, το «Για πάντα μαζί» σε στοίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου και σε μουσική του Νίκου Λαβράνου. Γιατί αναφερόμαστε σε αυτό; Συνειρμικά. Για να εξηγούμαστε: ο Διευθύνων Σύμβουλος της REDS Γιώργος Κωνσταντινίδης στα πλαίσια ενημέρωσης που έκανε χθες σε δημοσιογράφους για τις προοπτικές τις εταιρείας ερωτήθηκε για τη σχέση της REDS με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Συγκεκριμένα, κλήθηκε να απαντήσει στο εάν η REDS θα εξακολουθήσει να λειτουργεί εντός του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή σε κάποια φάση θα υπάρξει απόσχιση από αυτόν. Ο κ. Κωνσταντινίδης αφού υπενθύμισε πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαθέτει το 55% των μετοχών της REDS (10,2% διαθέτει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος και 7,1% ο Διαμαντής Διαμαντίδης) ανέφερε εμφατικά πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη για απόσχιση». Η απάντηση λοιπόν του μειλίχιου κ. Κωνσταντινίδη παραπέμπει εύλογα στην επιτυχία του Γιάννη Πάριου από το μακρινό 1981.

Το νέο Bank Index Future

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί διαρκώς να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του. Έτσι, στο τέλος του μήνα θα κάνει launch ένα νέο Index Future πάνω στον Τραπεζικό Δείκτη (ΔΤΡ). Το νέο παράγωγο προϊόν θα έχει πολλαπλασιαστή 15 ευρώ ανά μονάδα δείκτη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως ένα συμβόλαιο θα κοστίζει 15 ευρώ επί τον τραπεζικό δείκτη (π.χ. 600 μονάδες), ήτοι 9.000 ευρώ. Το προϊόν δεν είναι φθηνό και είναι ξεκάθαρο πως απευθύνεται σε high-net-worth individuals και σε θεσμικούς επενδυτές, στους οποίους θα δώσει τη δυνατότητα να βγουν long ή short σε ένα καλάθι τραπεζικών μετοχών. Πάντως εάν ο συντελεστής περιθωρίου ασφάλισης προσδιορισθεί από την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών στο 10% τότε κάποιος θα μπορεί να αποκτήσει το συμβόλαιο με 900 ευρώ. Αν και οι εποχές είναι δύσκολες, ευελπιστούμε το νέο προϊόν να έχει μια καλή πορεία και να προσελκύσει ξένους και Έλληνες επενδυτές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.