«Σιγή ιχθύος» στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 για τον «Ηρακλή»

Αθανάσιος Κουκάκης

«Σιγή ιχθύος» στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 για τον «Ηρακλή»
Pixabay

Καμία απολύτως αναφορά στο σχήμα παροχής κρατικής εγγύησης «Ηρακλής», με το οποίο οι τράπεζες έχουν ήδη μειώσει κατά περισσότερο από 32 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια τους, δεν εμπεριέχει το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022, παρά το ότι το πρόγραμμα θα τρέχει έως τον Οκτώβριο του 2022.

Καθώς μέσω του «Ηρακλή» παρέχεται η κρατική εγγύηση σε ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior bonds) τιτλοποιημένων δανείων, θα έπρεπε στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 να αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία για τις υφιστάμενες εγγυήσεις , αλλά και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των εγγυήσεων το επόμενο διάστημα.

Για να γίνει αντιληπτή η αξία των εγγυήσεων αυτών θα πρέπει να αναλυθεί σχηματικά ο «Ηρακλής», ο οποίος λειτουργεί ως εξής:

  • Οι τράπεζες μεταβιβάζουν δάνεια μέσω τιτλοποίησης σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV).Αυτό εκδίδει ομολογίες υψηλής (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.Οι ομολογίες senior και mezzanine φέρουν κουπόνι (τοκομερίδιο) πληρωτέο στον κάτοχό τους.Η διαχείριση των τιτλοποιημένων δανείων ανατίθεται σε ανεξάρτητη από την τράπεζα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων (Servicer).
  • Οι senior ομολογίες, εφόσον αποκτήσουν πιστοληπτική αξιολόγηση τουλάχιστον BB-, λαμβάνουν έναντι προμήθειας που υπολογίζεται με όρους αγοράς, την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και διακρατούνται αρχικά από τις τράπεζες με μηδενική στάθμιση κινδύνου, με δυνατότητα να πωληθούν σε τρίτους. Οι mezzanine και junior ομολογίες πωλούνται άμεσα σε ιδιώτες επενδυτές.
  • Η διαχείριση των τιτλοποιημένων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες στον «Ηρακλή» μέσω SPVs γίνεται από ανεξάρτητους servicers, οι οποίοι αμείβονται μέσω των ανακτήσεων που επιτυγχάνουν, δηλαδή από την είσπραξη των οφειλών.
  • Από τις εισπράξεις πληρώνεται μεταξύ άλλων και με προκαθορισμένη σειρά η προμήθεια του Δημοσίου και στη συνέχεια τα τοκομερίδια και το κεφάλαιο των ομολογιούχων των senior και mezzanine ομολογιών.

Όπως αναφέρουμε παραπάνω, οι εγγυήσεις του Δημοσίου στο πλαίσιο του «Ηρακλή» παρέχονται μόνο για τις senior ομολογίες, δηλαδή για το ασφαλέστερο τμήμα της τιτλοποίησης και έχουν αξιολογηθεί με πιστοληπτική διαβάθμιση τουλάχιστον BB- από έναν οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η εγγύηση ενεργοποιείται μόνο μετά την πώληση σε θετική αξία του 50% + 1 των junior ομολογιών και, εφόσον έχουν εκδοθεί, ικανού αριθμού mezzanine ομολογιών της τιτλοποίησης σε ιδιώτες επενδυτές, ώστε να διασφαλίζεται πριν από τη χορήγηση της εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο, η λογιστική απο-αναγνώριση και η αποδοχή του σχήματος από την αγορά.

Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει προμήθεια η οποία αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που αναλαμβάνει ως εγγυητής και υπολογίζεται με βάση την τιμή των συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swap - CDS) της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στις δε προμήθειες που πληρώνουν οι τράπεζες έχει κοστολογηθεί και το ενδεχόμενο κατάπτωσης της εγγύησης ώστε να διαφυλάσσεται προκαταβολικά το Ελληνικό Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) έχει πέσει στο 1/3 από τον Ιούλιο του 2019 (από τις 240 στις 75,4 μονάδες χονδρικά).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Δίκη βιτριόλι: Η ένταση στην αίθουσα, η εμφάνιση του Νώντα και το αίτημα για κλήτευση νέων μαρτύρων

Μενεγάκη: Αυτό της ζητάει ο Μάκης εδώ και χρόνια και εκείνη αρνείται «Τον λατρεύω αλλά δεν μπορώ»

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved