ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O κήπος της Γεθσημανής και τα «Pandora Papers», η Αρχή για το Ξέπλυμα κα ο ΣΜΕΧΑ και το ΕΣΠΑ

O κήπος της Γεθσημανής και τα «Pandora Papers», η Αρχή για το Ξέπλυμα κα ο ΣΜΕΧΑ και το ΕΣΠΑ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η δε σαρξ ασθενής

Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο εμπεριέχεται η περίφημη φράση «Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής» που απηύθυνε ο Ιησούς στους μαθητές του στον κήπο της Γεθσημανής. Με τη φράση αυτή μπορεί να περιβληθεί και η πρόθεση του νέου επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ., Χαράλαμπου Βουρλιώτη, να υπάρξει ταχεία διερεύνηση των 283 εταιρειών ελληνικού ενδιαφέροντος που εμπεριέχονται στα «Pandora Papers». Κάνεις δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του κ. Βουρλιώτη και των μελών της Αρχής για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης που έχει διεθνές ενδιαφέρον. Ωστόσο, για να εκκινήσει η όποια έρευνα και για να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία για τους Έλληνες πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών που αναφέρονται στα «Pandora Papers», η Αρχή θα έπρεπε να λάβει τα στοιχεία από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Η ICIJ ωστόσο δεν παρέχει στοιχεία σε αρχές επιβολής του νόμου, αλλά αρκείται στη δημοσιογραφική έρευνα και στη δημοσιοποίηση των στοιχείων μέσω των συνεργαζόμενων δημοσιογράφων, των συνεργαζόμενων ΜΜΕ και της ιστοσελίδας της. Καθώς η έρευνα για το ελληνικό κόμματι των «Pandora Papers» δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί από τον Χάρη Καρανίκα, τον δημοσιογράφο που συνεργάζεται με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, για του ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, ο κ. Βουρλιώτης και οι επιτελείς του θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή ακόμη…

Σε αναζήτηση αντιπροέδρου

Και μια και ο λόγος για την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καταλαβαίνουμε πως μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ., Παναγιώτη Καραγιάννη από τη θέση του αντιπροέδρου της Αρχής, υπάρχουν διαβήματα προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να τοποθετηθεί νέος αντιπρόεδρος το συντομότερο δυνατόν. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα θα βολιδοσκοπηθούν επί τιμής αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που έχουν ήδη μια εμπειρία για το πως λειτουργεί η Αρχή για το Ξέπλυμα. Τοι σημαντικό είναι οι διαδικασίες να κινηθούν με ταχύτητα, ώστε να πλαισιωθεί ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με έναν ικανό συνεργάτη.

Ο ΣΜΕΧΑ και το ΕΣΠΑ

Διαρκές είναι το αίτημα των χρηματιστηριακών εταιρειών για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» του ΕΣΠΑ για να αναβαθμίσουν τα ψηφιακά τους συστήματα. Ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) έχει επανειλημμένα θέσει στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης το αίτημα των 44 χρηματιστηριακών εταιρειών που για λόγους αποκλειστικά τεχνικούς δεν θεωρούνται επιλέξιμες για υπαγωγή στο ΕΣΠΑ. Και εδώ υπάρχει μια παραφωνία , καθώς οι χρηματιστηριακές έχουν αναλάβει πλήθος κανονιστικών και λειτουργικών υποχρεώσεων έναντι της Πολιτείας, αλλά ελάχιστη ως μηδενική στήριξη από αυτή.

Κίνητρο απόδοσης

Η DECA Investments, η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Εναλλακτικών Επενδύσεων που διαχειρίζεται το growth capital private equity fund Diorama Investments Sicar και την οποία «τρέχει» ο τραπεζίτης Νίκος Κούλης, προχώρησε προ ημερών σε τροποποίηση καταστατικού για «πρακτικούς» λόγους. Βλέπετε η διοικητική ομάδα της DECA Investments, η οποία έχει στο track record της επιτυχημένες επενδύσεις, όπως αυτή στην Viva Wallet, αλλά και επενδύσεις που θα ήθελε να «ξεχάσει» όπως αυτές στην InternetQ και την Akazoo, δεν είχε έως σήμερα καταστατικά προσδιορισμένο τρόπο πληρωμής. Στη βάση αυτή τροποποιήθηκε το άρθρο 20 του καταστατικού της DECA Investments και προσδιορίσθηκε ο τρόπος αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως ξεκαθαρίζεται, αμοιβές, αποζημιώσεις ή παροχές στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα χορηγούνται, εάν και εφόσον, εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων με ειδική απόφαση. Ακόμη, κάθε αμοιβή από τα κέρδη χρήσεως ή προηγούμενων χρήσεων, πρέπει να λαμβάνεται από το υπόλοιπο των καθαρών κερδών που απομένει μετά την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων για τακτικό αποθεματικό και του ποσού που απαιτείται για τη διανομή του ελάχιστου μερίσματος στους μετόχους. Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί και ένα έμμεσο κίνητρο απόδοσης για το ΔΣ της DECA Investments.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.