ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα τον Ιούνιο σε περίπτωση αποκλίσεων

Νέα μέτρα τον Ιούνιο σε περίπτωση αποκλίσεων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο, εάν υπάρξουν αποκλίσεις από το στόχο του ελλείμματος αφήνει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι αστοχίες στα έσοδα θα αντιμετωπίζονται με ισόποση περικοπή δαπανών, ενώ επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό η τρόικα να ζητήσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό και πρόσθετα μέτρα πέραν των 12 δισ. ευρώ, εάν ο στόχος του ελλείμματος δεν επιτευχθεί.

Τα ίδια στελέχη εκφράζουν φόβο για την ομαλή υλοποίηση του προϋπολογισμού εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ενώ τοποθέτησε τις εκλογές στις 6 Μαΐου. Μέχρι στιγμής, έχει ζητηθεί από τις εφορίες κα το Γενικό Λογιστήριο του κράτους να μην ατονήσουν οι έλεγχοι.

Νέα αξιολόγηση τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο, οπότε και η τρόικα θα εξετάσει εκ νέου την ελληνική οικονομία, θα ληφθούν αποφάσεις για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται λίγο κάτω από τα 6 δισ. ευρώ. Η ίδια πηγή του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι η αποπληρωμή θα γίνει μάλλον με μετρητά.

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί το πρώτο σκέλος μελέτης του ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ομάδα Κρούσης της Κομισιόν, που θα καταγράφει τις δαπάνες, ενώ το δεύτερο σκέλος θα εμπεριέχει προτάσεις για την περικοπή δαπανών. Όμως το σκέλος αυτό θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση.

Για την ανακεφαλαιοποίηση

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο παράγοντας του υπουργείου υποστήριξε ότι η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πιθανόν θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα από το EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ για την ενίσχυση της ρευστότητας εξετάζεται και η έκδοση μικρότερων ποσών εντόκων γραμματίων σε σύγκριση με τις εκάστοτε λήξεις.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία

Όσον αφορά τα ταμεία, ο αξιωματούχος έκανε λόγο για πολύ στενή συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών, ενώ υπέδειξε ως αιτία της απώλειας ασφαλιστικών εισφορών τη μείωση των μισθών και την αύξηση της ανεργίας.