ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Σταϊκούρα για τις εκκρεμείς εκκαθαρίσεις, τα Escape Rooms και η έκπληξη της Lamda

Παρέμβαση Σταϊκούρα για τις εκκρεμείς εκκαθαρίσεις, τα Escape Rooms και η έκπληξη της Lamda

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Διώρυγα της Κορίνθου

Η διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κατασκευαστικά επιτεύγματα του 19ου αιώνα, με τεράστια οφέλη για το εμπόριο και την εθνική οικονομία. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1882 και ολοκληρώθηκε 11 χρόνια μετά, το 1893. Η Εταιρεία της Διώρυγος της Κορίνθου, η οποία κατασκεύασε το έργο, εκμεταλλεύτηκε τη Διώρυγα μέχρι το 1906, οπότε την ανέλαβε η Εθνική Τράπεζα μέσω της Νέας Ανωνύμου Εταιρείας της Διώρυγος της Κορίνθου (ΝΑΕΔΚ). Η Νέα Ανώνυμος Εταιρείας της Διώρυγος της Κορίνθου λειτούργησε για 74 χρόνια, έως το 1980, οπότε συστάθηκε η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), η οποία υφίσταται ακόμη και σήμερα και είναι θυγατρική κατά 100% του Υπερταμείου. Αυτή η σύντομη ιστορική αναδρομή είναι σημαντική, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις που σχετίζονται με την Νέα Ανώνυμη Εταιρεία της Διώρυγος της Κορίνθου, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση, ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά για 41 χρόνια!

Παρέμβαση Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , εισακούοντας τους εκκαθαριστές, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν απαυδήσει με την ολιγωρία της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Kινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιταχύνει και να ολοκληρώσει εκκρεμείς εκκαθαρίσεις. Μια από τις υποθέσεις που χειρίζεται προσωπικά το τελευταίο διάστημα είναι αυτή της Νέας Ανωνύμου Εταιρείας της Διώρυγος της Κορίνθου, η εκκαθαρίστρια της οποίας εισηγείται την περαίωση της εκκαθάρισης ήδη από το 2017, αλλά για πέντε χρόνια έβρισκε τοίχο στην αδιαφορία των στελεχών της σχετικής διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών. Και δεν μιλάμε για μια τυχαία περίπτωση εκκαθαριστή, καθώς από το 1980 έως το 2004 η εκκαθάριση είχε αφεθεί στην τύχη της και η κινητή και ακίνητη περιουσία της Νέας Ανωνύμου Εταιρείας της Διώρυγος της Κορίνθου ήταν στον αέρα. Με μεθοδική εργασία που απαίτησε τουλάχιστον δέκα έτη και ιστορική έρευνα για μια περίοδο 76 και πέραν ετών, η εκκαθαρίστρια χαρτογράφησε τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της εταιρείας, ανακίνησε δικαστικές διεκδικήσεις και κέρδισε μια πολυετή δίκη που αναγκάζει το Δημόσιο να καταβάλει 720.903 ευρώ στην υπό εκκαθάριση εταιρεία. Πέραν αυτών ξεκαθάρισε το χαρτοφυλάκια ακινήτων ιδιοκτησίας της ΝΑΕΔΚ, το αποτίμησε και το καθάρισε δικαστικά. Στο πλαίσιο αυτό ήλθε και σε αντιδικία ακόμη και με το Δήμο Λουτρακίου, ο οποίος πέρυσι αιτήθηκε με αγωγή την αναγνώριση κυριότητας ακινήτων ιδιοκτησίας της Νέας Ανωνύμου Εταιρείας της Διώρυγος της Κορίνθου. Και ενώ η εκκαθαρίστρια για περισσότερα από 4 χρόνια ζητά από την Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Kινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών να περαιωθεί η εκκαθάριση, το αίτημά της δεν είχε ικανοποιηθεί με τους δημοσίους υπαλλήλους να επικαλούνται δικαιολογίες για να μην κάνουν την δουλειά τους. Το θέμα είναι πλέον στα χέρια του Χρήστου Σταϊκούρα , ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να πάρει «φραγγέλιο» και να κλείσει εκκαθαρίσεις που μένουν σε εκκρεμότητα λόγω της γραφειοκρατίας και της απροθυμίας των υφισταμένων του. Η κίνησή του αυτή, δικαιώνει τους κόπους των εκκαθαριστών, που για χρόνια δίνουν την μάχη του αυτονόητου με την γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Τα Escape Rooms

Τα Δωμάτια Απόδρασης (Escape Rooms) είναι ζωντανά διαδραστικά παιχνίδια γρίφων που εξελίσσονται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και παίζονται από δυάδες ή ομάδες παικτών. Οι παίκτες εισέρχονται σε κάποιο χώρο και πρέπει να λύσουν όλους τους γρίφους, να βρουν λέξεις, κωδικούς και κλειδιά και να ελευθερωθούν, πριν ο χρόνος λήξει. Αν και τα Escape Rooms έχουν παρουσία άνω των επτά ετών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Με διαρκείς κρούσεις του το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Δωματίων Παιχνιδιών Απόδρασης, έπεισε την Πολιτεία για την ανάγκη άμεσης δημιουργίας ρυθμιστικού πλαισίου αδειδότησης για τα Δωμάτια Απόδρασης. Έτσι, προ ημερών αποφασίσθηκε η συγκρότηση 14μελούς ομάδας εργασίας η οποία ανέλαβε τη δημιουργία ειδικότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τα Escape Rooms. Συγκεκριμένα, η ομάδα εργασίας θα πρέπει έως το τέλος Μαρτίου 2022 να καταρτίσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προχωρεί στην ρύθμιση των ειδικότερων ζητημάτων για τις προδιαγραφές και τη λειτουργία των Escape Rooms, αλλά και να εισηγηθεί και τις σχετικές τροποποιήσεις στο Ν. 4442/2016, σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας, του περιεχομένου, των δικαιολογητικών, του παραβόλου και των κυρώσεων σε σχέση με τη δραστηριότητα των Δωματίων Απόδρασης. Το ερώτημα είναι το πόσο γρήγορα οι επιχειρήσεις των Escape Rooms θα μπορέσουν να «αποδράσουν» από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Επεκτείνεται η Παπουτσάνης

Στον αναπτυξιακό νόμο υπάχθηκε επενδυτικό σχέδιο της Παπουτσάνης για την επέκταση του εργοστασίου της στην Αυλίδα. Πρόκειται για επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 4,5 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο θα δοθεί με την μορφή φορολογικής απαλλαγής ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής σαπουνιών και γαλακτωμάτων της Παπουτσάνης έρχεται μια περίοδο που η εταιρεία έχει δει τον κύκλο εργασιών της να σημειώνει μεγάλη άνοδο. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Παπουτσάνης ανήλθε στα 38,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2021, έναντι 30,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020 (αύξηση κατά 24%). Οι κύριοι λόγοι που συνέβαλλαν στην αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν οι υψηλές επιδόσεις που σημείωσε στις κατηγορίες των επώνυμων προϊόντων, στην παραγωγή για τρίτους και στις πωλήσεις σαπωνόμαζας. Οι εξαγωγές της εταιρείας Παπουτσάνης ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2021, ποσό που αντιπροσωπεύει το 59% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση 55% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΔΑΠΕΕΠ και ηλεκτροκίνηση

Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά το 3,5% των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2020 και το 1,5% των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων για το 2021 κατευθύνθηκαν σε λογαριασμό ειδικού σκοπού που έχει ανοίξει το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης για τα έτη 2020-2022. Και μπορεί ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) να κατέθεσε σχεδόν 18 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό αυτό πέρυσι και να αναμένεται να καταθέσει άλλα 15 εκατ. ευρώ εφέτος, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εικόνα για το που πηγαίνουν τα χρήματα αυτά. Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας έχει δεχθεί οχλήσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF για το πως αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του…

Η έκπληξη του Οδυσσέα Αθανασίου


Μέχρι πολύ αργά το βράδυ ήταν ανοικτά τα φώτα στο γραφείο του Οδυσσέα Αθανασίου της Lamda Development. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος: μέσα στις επόμενες ώρες και σίγουρα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε, θα έχουμε νέες ανακοινώσεις και μαζί εκπλήξεις σε σχέση με το Ελληνικό. Όπως πληροφορείται η στήλη, η Lamda αναμένεται να δείξει νέο έργο στο μητροπολιτικό πάρκο, επιβεβαιώνοντας ότι το Ελληνικό όχι μόνο κινείται με φουλ τις μηχανές, αλλά και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Όπως μας έλεγαν με νόημα, έρχεται η… «πράσινη ανάπτυξη».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.