ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης χτυπά την αγορά εργασίας σαν «τσουνάμι»

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά εργασίας
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά εργασίας
ΑΡ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης χτυπά την αγορά εργασίας «σαν τσουνάμι»

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θα μπορούσε να έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά εργασίας, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκφωνούσε ομιλία στο Ελβετικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στη Ζυρίχη, όπου μίλησε για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ΑΙ στα άτομα που αναζητούν εργασία.

«Έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους για αυτό, τις επιχειρήσεις για αυτό (που έρχεται) », είπε. «Θα μπορούσε να φέρει τεράστια αύξηση στην παραγωγικότητα εάν το διαχειριστούμε σωστά, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερη παραπληροφόρηση και, φυσικά, περισσότερη ανισότητα στην κοινωνία μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκεοργκίεβα εκπέμπει σήμα κινδύνου για την τεχνητή νοημοσύνη. Τον Ιανουάριο, έγραψε μια ανάρτηση στο blog όπου προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα επηρεάσει σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο».

«Σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας μπορεί να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Για τις άλλες μισές, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις», έγραψε η Γκεοργκίεβα.

«Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, μερικές από αυτές τις δουλειές μπορεί να εξαφανιστούν», συνέχισε. Οι προειδοποιήσεις της Γκεοργκίεβα φαίνεται να είναι προφητικές, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα εργαλεία που έχουν παρουσιαστεί από κολοσσούς τεχνολογίας, όπως η OpenAI αυτή την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία ανακοίνωσε το τελευταίο της μοντέλο AI, το GPT-4o, το οποίο θα είναι δωρεάν για όλους τους χρήστες, και θα «μπορεί να συλλογιστεί σε πραγματικό χρόνο τον ήχο, την όραση και το κείμενο», καθιστώντας το κατάλληλο για εργασίες όπως η διδασκαλία και η μετάφραση.

Το νέο λογισμικό έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει την αγορά εργασίας όπως την ξέρουμε. Ακόμη και ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους για τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. Στις 7 Μαΐου, είπε στους παρευρισκόμενους σε πάνελ του Brookings Institution ότι οι άνθρωποι υποτιμούσαν τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία.

«Το GPT-4 δεν είχε αυτόν τον τεράστιο ανιχνεύσιμο αντίκτυπο στην οικονομία, και έτσι οι άνθρωποι είπαν, "Ω, καλά, ανησυχούσαμε πολύ γι' αυτό και αυτό δεν είναι πρόβλημα", είπε ο Άλτμαν, αναφερόμενος στο μοντέλο AI. που κυκλοφόρησε το OpenAI πέρυσι. «Φοβούμαι ότι απλώς δεν θα το πάρουμε αρκετά σοβαρά στο μέλλον, και είναι ένα τεράστιο, τεράστιο ζήτημα», συνέχισε.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα προσφέρει και σε όσους αναζητούν εργασία διαφορετικές ευκαιρίες. Τον Νοέμβριο, η αντιπρόεδρος του LinkedIn, Annesh Raman, δήλωσε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει την αξία των τεχνικών δεξιοτήτων, θα κάνει επίσης πιο σημαντικά τα soft skills.

«Στη δεκαετία του 1980, όταν η Microsoft κυκλοφόρησε το Excel, οι άνθρωποι έλεγαν ότι θα άφηνε όλους αυτούς τους λογιστές χωρίς δουλειά. Έχουμε περισσότερους λογιστές τώρα από ό,τι στη δεκαετία του 1980» είοε ο Simon Lucey, διευθυντής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.