ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιάμισιης: H Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει δικούς της πόρους παραγωγής αερίου

Στην υποκατάσταση των ποσοτήτων πετρελαίου που λάμβαναν τα Ελληνικά Πετρέλαια από τη Ρωσία, με πετρέ
Στην υποκατάσταση των ποσοτήτων πετρελαίου που λάμβαναν τα Ελληνικά Πετρέλαια από τη Ρωσία, με πετρέλαιο άλλων χωρών, έχει ήδη προχωρήσει η Διοίκηση της εισηγμένης
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην υποκατάσταση των ποσοτήτων πετρελαίου που λάμβαναν τα Ελληνικά Πετρέλαια από τη Ρωσία, με πετρέλαιο άλλων χωρών, έχει ήδη προχωρήσει η Διοίκηση της εισηγμένης, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε πως το γεγονός ότι τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ βρίσκονται σε ακτές με πρόσβαση σε λιμάνια τους επιτρέπει να προχωρούν στην εισαγωγή 10 έως 20 διαφορετικών τύπων αργών πετρελαίων, πλεονέκτημα που δεν έχουν άλλα διυλιστήρια στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά στο φυσικό αέριο ανέφερε πως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και πως αν και οι συμφωνίες για προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία και άλλες χώρες δίνουν μια ευελιξία η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο δεν είναι εύκολη.

Αναφερόμενος στην αγορά των υδρογονανθράκων εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει δικούς της πόρους παραγωγής αερίου. Στη βάση αυτή ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι πρώτες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο, πως το 2023 θα ακολουθήσουν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και πως οι εξορύξεις θα γίνουν σε διάστημα περίπου πέντε ετών από σήμερα. Σε ότι αφορά στην Κρήτη, εκτίμησε ότι αναμένεται να υπάρξει επιτάχυνση των έργων έρευνας.

Για το μετασχηματισμό του ομίλου των ΕΛΠΕ εστίασε στην ενεργειακή μετάβαση και έκανε μνεία στα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου ΑΠΕ στην Ελλάδα του φωτοβολταϊκού των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, που αποτελεί όπως είπε ένα εμβληματικό έργο.