ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Πληρώνονται τον Μάιο αναδρομικά και επικουρικές

Δύο πληρωμές για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά παράλληλης ασφάλισης έρχονται μέσα στον Μάιο
Δύο πληρωμές για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά παράλληλης ασφάλισης έρχονται μέσα στον Μάιο
Pixabay

Δύο πληρωμές για επικουρικές συντάξεις και αναδρομικά παράλληλης ασφάλισης έρχονται μέσα στον Μάιο. Πρόκειται για αποπληρωμή επικουρικών συντάξεων σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και για την εξόφληση αναδρομικών για συνταξιούχους που έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Ειδικότερα, για την πρώτη περίπτωση, ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου τη σταδιακή αποπληρωμή των 123.792 επικουρικών συντάξεων στους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προτεραιότητα θα έχουν 47.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, για τις οποίες έχει ήδη γίνει η απονομή της κύριας.

Εως το τέλος του 2021 οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης ανέρχονταν σε 123.792, εκ των οποίων οι 96.546 είναι ληξιπρόθεσμες. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής των συνταξιούχων ξεπερνά τους τρεις μήνες. Για τις μισές περίπου ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις (47.000) έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, προαπαιτούμενο για την καταβολή της επικουρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑΕΠ, η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

Οσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή τους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση, τον Μάιο σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί το λογισμικό για να ξεκινήσει ο υπολογισμός της προσαύξησης και των αναδρομικών τους, τα οποία περιμένουν. Πρόκειται για προσαυξήσεις στις συντάξεις που πλήρωναν εισφορές σε δύο Ταμεία και στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις αφορούν ασφαλισμένους του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Ο ΕΦΚΑ υπολογίζει τους εν αναμονή δικαιούχους στους 50.000-55.000, ενώ το ενιαίο δίκτυο συνταξιούχων εκτιμά ότι ξεπερνούν τους 70.000.

Οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής τα 5 έτη.

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΣΜΕΔΕ δικαιούται μία προσαύξηση επί της σύνταξής του ύψους 180 ευρώ τον μήνα από τον Μάιο του 2018. Αν πάρει την προσαύξηση αυτή τον Μάιο του 2022, θα πάρει μαζί και τα αναδρομικά 4 ετών (ή 48 μηνών), δηλαδή ποσό ύψους 8.640 ευρώ.

Οι εν λόγω συντάξεις δεν συνυπολογίζονται στις εκκρεμείς, με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι έχουν λάβει την πρώτη τους σύνταξη, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα κρυφό χρέος πολλών ετών που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Διευκρινίζεται ότι ο μηχανισμός της προσαύξησης για την παράλληλη ασφάλιση αφορά μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά.