ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα επώδυνα μέτρα του Ιουνίου

Αυτά είναι τα επώδυνα μέτρα του Ιουνίου

Λίστα με τα νέα μέτρα που θα λάβει η νέα κυβέρνησημετά τις εκλογές έχει συντάξει το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμο.

Η διαρροή της λίστας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θεωρείται ως έμμεση υπενθύμιση του Μεγάρου Μαξίμου προς τα πολιτικά κόμματα, όσον αφορά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Στο έγγραφο, γίνεται λόγος για μείωση 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τομέα, ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2012. Επίσης, προβλέπεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών και εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοσίων οργανισμών μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης γης, στο νέο φορολογικό σύστημα, που θα καταργεί τις φοροαπαλλαγές και τα προνομιακά καθεστώτα.

Επίσης, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το μη μισθολογικό κόστος, την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, ενώ απελευθερώνεται πλήρως το επάγγελμα των δικηγόρων.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ανοίξει και πάλι το συνταξιοδοτικό, με στόχο την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ελλειμμάτων στα ταμεία εφάπαξ.

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα στο pdf που ακολουθεί