ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθεροποιητικά κινούνται πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον απόηχο του βομβαρδισμού στο Κίεβο

Σταθεροποιητικά κινούνται πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον απόηχο του βομβαρδισμού στο Κίεβο
AP

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αέριου, παρά τις ανησυχίες για κλιμάκωση των πολεμικών ενεργειών στην Ουκρανία, σε συνέχεια του ρωσικού βομβαρδισμού στο Κίεβο.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαμορφώνεται στα 97,50 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου στα 92,31 δολάρια ανά βαρέλι. Στα 150 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής είναι απότοκο της χαμηλής ζήτησης που προβλέπουν οι παράγοντες της αγοράς, καθώς οι καταναλωτές λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το χειμώνα περιορίζοντας την κατανάλωση ακριβών καυσίμων όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Ειδικά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επηρεάζονται πρόσθετα από την διαρκή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που καθιστά ειδικά το πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ακόμη πιο ακριβό. Αυτό διότι τα προϊόντα αυτά αποτιμώνται σε δολάρια στις διεθνείς αγορές αναφοράς.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,36% και διαμορφώνεται στα 0,9708 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 141,0830 γεν, στο 0,8758 με τη στερλίνα και στο 0,9676 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,04% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 145,3870 γεν.Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,1080 δολάρια.