ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο - Σε νέα επικίνδυνη καμπή ο πόλεμος

Εκρήξεις στο Κίεβο
Εκρήξεις στο Κίεβο
ΑΡ

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο, δύο εικοσιτετράωρα μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. Σύμφωνα με το Ria Novosti μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε κοντά στο γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας σήμερα το πρωί. «Πολλές εκρήξεις στην περιοχή Σεβτσένκιβ στο κέντρο της πρωτεύουσας. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στη θέση τους. Λεπτομέρειες αργότερα» έγραψε στο Telegram.

Σύμφωνα με το BBC αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις επιδρομές, όπως αναφέρουν οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι είδαν καπνό μετά τις εκρήξεις και σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να έχει σημάνει αεροπορικός συναγερμός στο Κίεβο. Νωρίτερα δημοσιογράφοι του AFP μετέδωσαν ότι ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου. Εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται πάνω από κτήρια σε αρκετές περιοχές του Κιέβου.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν στις 8:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ οι σειρήνες προειδοποίησης είχαν ηχήσει αρκετά λεπτά νωρίτερα.

Eίναι η πρώτη φορά που το Κίεβο δέχεται επίθεση εδώ και πολλούς μήνες και οι εκρήξεις φαίνεται επίσης να είναι πολύ πιο κεντρικές από τα ρωσικά χτυπήματα που σημειώθηκαν νωρίτερα στον πόλεμο. Υπάρχουν επίσης αναφορές για επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και στο Ντνίπρο, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όπως επίσης και στη Ζαπορίζια.

Τα πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα σημειώνονται δύο ημέρες αφότου η μοναδική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία καταστράφηκε σε έκρηξη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να προεδρεύσει σήμερα (10/10) σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του για να συζητηθεί η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, με τους αναλυτές να αναμένουν σκληρά αντίποινα απο την πλευρά της Μόσχας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Κυριακή την επίθεση που κατέστρεψε την τεράστια γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με το προσαρτημένο έδαφος της Κριμαίας «τρομοκρατική ενέργεια» που οργανώθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. Στόχος της όπως είπε να καταστρέψει ένα κρίσιμο κομμάτι της πολιτικής υποδομής της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι λένε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στη γέφυρα Κερτς το Σάββατο, καθώς βρίσκονταν σε ένα κοντινό αυτοκίνητο όταν ανατινάχθηκε ένα φορτηγό.