ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονόμου: Ρεκόρ πληρωμών άνω του 1,2 δισ. ευρώ για το ΠΑΑ το 2022

Γιάννης Οικονόμου
In Time

Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του 2022, έκανε αναφορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Στις πληρωμές ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ρεκόρ πληρωμών σημειώθηκε το 2022 για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά και προγραμματική περίοδο, καθώς κατεβλήθησαν πάνω από 1,2 δισ. ευρώ», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Οικονόμου.

«Με σχέδιο συνεχίζουμε την προσπάθεια για τον πρωτογενή τομέα», επισημαίνει.

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ σημαντική ήταν η πρόοδος στην ενεργοποίηση του ΠΑΑ, καθώς οι εντάξεις αγγίζουν το 120% και οι νομικές δεσμεύσεις το 114% των πόρων του, ενώ οι συνεχιζόμενα υψηλές επιδόσεις πληρωμών οδήγησαν στο υψηλό ποσοστό απορρόφησης 89% των πόρων, επίδοση που διατηρεί το ΠΑΑ ως το πρόγραμμα με κορυφαία απορρόφηση σε σχέση και με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, κατά το περασμένο έτος ενεργοποιήθηκαν άμεσα δύο νέες πηγές πόρων, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ λόγω του Μεταβατικού Κανονισμού και του Μέσου Ανάκαμψης, πρόκληση η οποία αντιμετωπίσθηκε άμεσα και επιτυχώς εντός του 2022. Οι εντάξεις ανέρχονται στο 82% των πόρων του Μεταβατικού Κανονισμού ενώ αντίστοιχα για το Μέσο Ανάκαμψης οι εντάξεις ανέρχονται στο 47%.

Όπως σημειώνει το ΥΠΑΑΤ, το επίτευγμα των υψηλών πληρωμών έχει θετικό αντίκτυπο και στην εισροή πόρων της Ε.Ε. στην Ελλάδα, δεδομένου ότι συνεισφέρει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύεται από την υπερκάλυψη των υποχρεώσεων του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών που θέτει η Ε.Ε. για το έτος 2022.