ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφουν 500 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Επιστρέφουν 500 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές τράπεζες
AP

Περισσότερα από 500 δισ. ευρώ επιστρέφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην ΕΚΤ, καθώς ήρθε η ώρα της αποπληρωμής των φθηνών δανείων που έλαβαν στη διάρκεια της πανδημίας (TLTRO). 

Αυτό θα φέρει την πλεονάζουσα ρευστότητα στα 3,6 τρισ. ευρώ και κοντά στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2021. Αν και σίγουρα αυτό το ποσό αποτελεί ένα «μαξιλάρι» για τις τράπεζες, αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει τη σημερινή αποπληρωμή ένα μεγάλο τεστ για την ανθεκτικότητά τους, κυρίως με τις ιταλικές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αποπληρώσει σημαντικό μέρος των TLTROs και σήμερα η Εθνική αποπληρώνει 3,15 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 5 δισ. ευρώ και η Eurobank 4,3 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς έχει ήδη επιστρέψει 9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 14,5 δισ. ευρώ που είχε λάβει.

Το πρόγραμμα στοχευμένων πράξεων μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης, TLTRO III, ενεργοποιήθηκε έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 ώστε να μπορούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία εν μέσω των γενικευμένων lockdowns.

Είχαν προηγηθεί το TLTRO I το 2014 και το TLTRO II το 2016. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να αποπληρώνουν πρόωρα αυτά τα δάνεια, τα οποία είχαν κορυφωθεί στα 2,2 τρισ. ευρώ στα μέσα του 2021 (ή στο 20% της συνολικής ρευστότητας του ευρωσυστήματος), έπειτα από σχετική σύσταση της ΕΚΤ στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης του ισολογισμού της.

Μετά τη σημερινή αποπληρωμή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής και οι τράπεζες είχαν εννέα μήνες για να προετοιμαστούν, το υπόλοιπο αυτών των δανείων θα διαμορφωθεί στα 600 δισ. ευρώ περίπου, που θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του 2024, σε τρεις φάσεις.

Αυτά τα δάνεια είχαν επιτρέψει στις τράπεζες, πέρα από τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να μεγαλώσουν τα «μαξιλάρια» ρευστότητάς τους καθώς και να ενισχύσουν τα μεγέθη τους αφού δανείζονταν από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο, το οποίο έφθανε έως και το -1%, πολύ χαμηλότερα από το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει μάλιστα υπολογίσει ότι αυτά τα δάνεια μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού έως και 60 μονάδες βάσης, που ισοδυναμεί με μεγάλη μείωση επιτοκίων. Ορισμένες τράπεζες αύξησαν επίσης την κερδοφορία τους, λαμβάνοντας αυτά τα δάνεια και επανακαταθέτοντάς τα πίσω στην ΕΚΤ για να κερδίσουν υψηλότερους τόκους.