ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Πακέτο παροχών για τα ευάλωτα νοικοκυριά - Οι πέντε άξονες

Ακρίβεια: Πακέτο παροχών για τα ευάλωτα νοικοκυριά - Οι πέντε άξονες
Eurokinissi.gr

Στο υπουργείο Οικονομικών ο προβληματισμός είναι έντονος από τη μία με τη νέα άνοδο στις τιμές του πετρελαίου που ήδη έχουν φτάσει κοντά στα 2 ευρώ, από την άλλη με την αναστροφή της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού από το φθινόπωρο και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα. 

Νέο πακέτο μέτρων χαμηλού κόστους αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ με έμφαση κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο να δώσει «ανάσα» από το κύμα της ακρίβειας και των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Στο τραπέζι βρίσκεται ήδη η παράταση του Market pass, το επίδομα θέρμανσης και οι ενεργειακές επιδοτήσεις, καθώς και η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για το 2024.

Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται πως δε θα δοθεί νέα επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους, τη στιγμή μάλιστα που τα δημοσιονομικά μέτρα είναι στενά μετά κια την ανακοίνωση για αύξηση μισθών και συντάξεων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 1,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση έχει σίγουρο ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι των προβλέψεων για 1,1 του ΑΕΠ που απελευθερώνει έναν δημοσιονομικό χώρο 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν σε ευπαθείς ομάδες.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο προβληματισμός είναι έντονος από τη μία με τη νέα άνοδο στις τιμές του πετρελαίου που ήδη έχουν φτάσει κοντά στα 2 ευρώ, από την άλλη με την αναστροφή της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού από το φθινόπωρο και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με το οικονομικό ένθετο της Real News, ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώνεται μπαράζ παροχών στη ΔΕΘ είναι γιατί η κυβέρνηση θέλει να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς από 8 Σεπτεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες τρεις εκθέσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης που αφορούν το ελληνικό αξιόχρεο, επομένως χρειάζεται προσοχή προκειμένου η χώρα να μπει στη λίστα των προτιμητέων επενδυτικών προορισμών και τα ομόλογα να είναι σε ασφαλή θέση για πιο ευνοϊκό δανεισμό.

Τα πέντε μέτρα ενόψει ΔΕΘ

Market Pass

Παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες το Market Pass με στόχο τον περιορισμό των απωλειών στα εισοδήματα στη σκιά των μεγάλων ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, τον προσεχή Οκτώβριο θα δοθεί μία δόση που θα αντιστοιχεί στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και από εκεί και πέρα θα καταβάλεται μία φορά τον μήνα μέχρι το τέλος του έτους.

Εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πληρωμή του επιδόματος μέσω χρεωστικής κάρτας, τα ποσά κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης, ενώ εάν ο δικαιούχος επιλέξει πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς. Σε αυτή την περίπτωση η ενίσχυση ανέρχεται σε 17,60 - 80 ευρώ τον μήνα ή 52,80 - 240 ευρώ το τρίμηνο Αυγούστου Οκτωβρίου.

Η ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε καταστήματα αγοράς αγαθών.

Επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης πέρυσι χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ έναντι 174 ευρώ το 2021. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το υψος του επιδόματος έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά σε περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές στο πετρέλαιο.

Fuel Pass

Το ενδεχόμενο ενός νέου Fuel Pass δεν έχει απορριφθεί ακόμη, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί σε περίπτωση που οι τιμές στα καύσιμα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Επιδοτήσεις ρεύματος

Στο κομμάτι της ενέργειας, έρχεται νέο πλαίσιο ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή τη στιγμή που οι σημερινές τιμές του ρεύματος είναι σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την περίοδο πριν την ενεργειακή κρίση και αυτό προβληματίζει, καθώς μπορεί να σημάνει επιβαρύνσεις για το σύνολο των καταναλωτών.

Βέβαια ας μην ξεχνάμε και την παράταση στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι τέλος του χρόνου, που προσφέρει σχετική σταθερότητα σε ενδεχόμενη νέα αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

Ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στο θεμα τόνισε πως «Το σύστημα των επιδοτήσεων είναι επαρκές όσο η τιμή τουφυσικού αερίου παρμέινει κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ ανα μεγαβατώρα». Ωστόσο σημείωσε πως «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαοι για τον επόμενο χειμώνα».

Παράγοντες της αγοράς εξάλλου αναφέρουν ότι όλα θα εξαρτηθούν και από τις καιρικές συνθήκες με ένα νέο ράλι τιμών στο φυσικό αέριο να μην θεωρείται απίθανο.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Παράλληλα πριν και από τις εκλογές του Μαΐου δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ανακοινωθεί πως θα δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους. Το μέτρο δε αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος των 200-300 ευρώ σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

Σχετικές ειδήσεις:

Καύσιμα: «Καίει« και η τιμή της βενζίνης - «Πέταξε» πάνω από τα 2 ευρώ στα νησιά

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές στα οπωροκηπευτικά εν μέσω καλοκαιριού

Η αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα μετατίθεται για το 2024