ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας», γράφει το Bloomberg

«Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας», γράφει το Bloomberg
EUROKINISSI.

«Ύμνοι» του Bloomberg για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον απόηχο της έκθεσης του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Χθες (04/08), η Ελλάδα ήλθε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ύστερα από την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης, Scope Ratings, ο οποίος αξιολογούσε –μέχρι σήμερα– την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ+ με θετικό outlook και πλέον, τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ– με σταθερό outlook, που συνιστά επίπεδο investment grade.

Το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας», μετά τη χθεσινή (04/08) αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings.

«Ο Scope αποκατέστησε το στάτους της επενδυτικής βαθμίδας, σε μία απόδειξη της προόδου στην επιδιόρθωση των δημόσιων οικονομικών, δεκατρία χρόνια αφότου η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που υποβαθμίσθηκε σε “σκουπίδι”», τονίσθηκε στο δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου, μεταξύ άλλων.

Η χθεσινοβραδινή έκθεση του οίκου Scope Ratings βοηθά τη χώρα να τραβήξει μία… γραμμή στην κρίση χρέους, η οποία εκκίνησε το 2010 και οδήγησε σε τρία διεθνή προγράμματα βοήθειας, θέτοντας εν αμφιβόλω την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Επιπλέον, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την εκκωφαντική επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και για την επόμενη τετραετία», επισημάνθηκε στο ρεπορτάζ.

Υπουργείο Οικονομικών: Οι τρεις λόγοι που έφεραν την επενδυτική βαθμίδα της Scope Ratings

Σήμερα (05/08), το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε το «τρίπτυχο» της νέας επιτυχίας, μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

«Μείωση χρέους, διαρθρωτικές αλλαγές και ευρωπαϊκή υποστήριξη»

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στην εβδομάδα (προηγήθηκε την 31η Ιουλίου, ο ιαπωνικός οίκος R&I), εξέλιξη η οποία ενισχύει περαιτέρω τις προβλέψεις για αναβάθμιση έως το τέλος του έτους και από –τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– οίκους αξιολόγησης, επισημάνθηκε αρχικά.

Αναφορικά με τους τρεις λόγους που έφεραν το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από τον οίκο Scope Ratings είναι:

Η συνεχιζόμενη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.), η οποία υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και συμβάλει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Scope θεωρεί ότι το ευρωσύστημα είναι πιθανό να στηρίξει την Ελλάδα στο μέλλον, σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων στις αγορές. Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίσθηκε μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης για περαιτέρω υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», τονίσθηκε στην έκθεση του οργανισμού.

Η σταθερή πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει στο 160.7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, (οπότε θα είναι μειωμένο κατά 46% σε σύγκριση με το 2020) και το 141.6% το 2028, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που οδήγησαν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, αύξηση των επενδύσεων με έμφαση στην «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση, την κατάρτιση κ.ά.

Ακόμη, από το Υπουργείο Οικονομικών σημειώθηκε ότι η αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόσθηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και οδήγησε –παρά τις διεθνείς κρίσεις– στη μείωση του χρέους, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης, η οποία αποτελεί και τη μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», αναφέρθηκε στην ενημέρωση του Υπουργείου.

Όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο Κωστής Χατζηδάκης, «απόφασή μας είναι να δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμούμε να γίνουμε πρόσκαιρα ευχάριστοι. Θέλουμε να είμαστε μεσομακροπρόθεσμα χρήσιμοι για την οικονομία και την πατρίδα μας», υπογραμμίσθηκε στην τοποθέτηση.

Χατζηδάκης για έκθεση Scope Ratings: «Θα συνεχίσουμε την πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας»

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στάθηκε στα οφέλη του νέου οικονομικού καθεστώτος για την ελληνική οικονομία και συνολικά τη χώρα, μέσω σημερινής (05/08) δημοσίευσης στα κοινωνικά δίκτυα.

Το μήνυμα του κ. Χατζηδάκη:

«Όσοι αμφισβητούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην Ελλάδα, καλό είναι να δουν τις αξιολογήσεις δύο διεθνών οίκων αξιολόγησης, που αυτή την εβδομάδα έδωσαν στη χώρα μας, την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, του ιαπωνικού R&I και του γερμανικού Scope Ratings.

Τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα; Τι μας νοιάζει; Η επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας, διευκόλυνση των επενδύσεων, και επομένως πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας και νέες θέσεις εργασίας. Πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων.

Δείτε, λοιπόν, τι λέει ο ιαπωνικός οίκος R&I, μεταξύ άλλων: “Οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023, έδωσαν στο κυβερνών κόμμα με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μία σημαντική νίκη που εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του, υπό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα εδραίωσε τη συνέχιση των πολιτικών που επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση, αυξάνοντας τις προσδοκίες για ενίσχυση του δυναμικού οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους”.

Δείτε τι λέει και ο γερμανικός οίκος Scope Ratings, για το πού στηρίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας: “Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν ουσιαστικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το ευρωπαϊκό εξάμηνο που κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη. Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίσθηκε μετά τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές, ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης για περαιτέρω υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων”.

Οι δύο αναβαθμίσεις αποτελούν προάγγελο αυτών που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς –αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– οίκους αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει –χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις– την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης, η οποία είναι και η μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Απόφασή μας είναι να δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμούμε να γίνουμε πρόσκαιρα ευχάριστοι. Αντιθέτως, θέλουμε να είμαστε μεσομακροπρόθεσμα χρήσιμοι για την οικονομία και την πατρίδα μας».

Σχετικές ειδήσεις